číslo 52
vychází 13. 12. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Neděle 26. 12. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 8.04
Repríza 30. prosince v 14.30

TOULKY ČESKOU MINULOSTÍ - 496

Bohemian Manor

Augustin Heřman se narodil (pravděpodobně) v Mšeně u Mělníka. Vzdělání získla v Holandsku a jako zaměstnanec holandské koloniální správy začal zajíždět do Ameriky. Vstoupil totiž do služeb Západoindické společnosti, později obchodoval se zámořím samostatně. Od roku 1633 je doložen jeho kontakt s americkými osadami, roku 1644 se natrvalo usadil v Novém Amsterdamu, dnešním New Yorku.

Augustin Heřman musel být člověk schopný, podnikavý a světaznalý. Svými schopnostmi a znalostmi na sebe upozornil a v Americe mu byly svěřovány důležité úřady, poradní i vyslanecké. Zasedal v městské radě Nového Amsterdamu a roku 1659 byl vyslán do Baltimore, aby dojednal hranici nizozemských a britských kolonií. Na poloostrově Manhattanu založil indigové plantáže a stál i u zrodu obchodu virginským tabákem. Jeho kreslířské umění dokládá mapa Nového Holandska a dochovaný obraz Nového Amsterodamu (asi z roku 1650). Pak se natrvalo odstěhoval do Marylandu. Pro povznesení obchodu navrhl a vyměřil kanál mezi zálivy Delaware a Chesapeake, který byl skutečně vybudován, i když až v 19. století. Byl to on, kdo vyhotovil první řádnou a podrobnou mapu tohoto státu a sousední Virginie - pracoval na nich deset let. Pojmenoval je, jak se tehdy slušelo, velmi rozvláčně: "Virginia a Maryland, jak jsou obdělávány a osídleny, v současném roce 1670 vyměřeny a přesně nakresleny výhradní prací a úsilím Augustina Heřmana Českého". Mapy vyšly tiskem v Londýně roku 1670 a sloužily spolehlivě do konce 19. století. Anglická královská rodina tuto práci ocenila udělením titulu lord a přidělením rozsáhlého pozemkového majetku.

Na věčnou památku své vlasti, na kterou byl po celý svůj život náležitě hrdý, pojmenoval Heřman své statky Bohemian Manor, což lze přeložit jako České panství - leželo u severního cípu zálivu Chesapeake. Augustin Heřman tu chtěl vytvořit útočiště pro české pobělohorské exulanty. Další dva majetky nesly název Svatoaugustinská usedlost a Tři české sestry. České názvy dal i místním řekám. Na břehu jedné z nich, Bohemii, si postavil nádherný dům. Jeho panství mělo značnou cenu a bylo známé po celém Marylandu. Erbem s dvěma střelami zkříženými pod srdcem se třemi jetelovými lístky se dnes chlubí potomci Heřmanových dcer v těch nejpřednějších marylandských rodinách. Augustina Heřmana považují Američané za jednoho z tvůrců svého národa. Zemřel 11. listopadu 1686.

JOSEF VESELÝ