číslo 52
vychází 13. 12. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 25. 12. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 19.30 hodin

Káťa Kabanová z Met

Leoš JanáčekVedle Zápisníku zmizelého a právě dokončené symfonické rapsodie Taras Bulba vznikalo šesté Janáčkovo hudebně-dramatické dílo Káťa Kabanová. Operu komponoval v letech 1919-1921 podle dramatu Alexandra Nikolajeviče Ostrovského Bouře. Tehdy se pětašedesátiletý Janáček s nadšeným elánem vrhal do práce i hudebního života v nově vzniklém československém státě. Inspirací mu byla o řadu let mladší Kamila Stösslová, jíž v jednom z dopisů napsal: "Káťu Kabanovou už máte. Bylo mi třeba znát velkou, bezměrnou lásku při skladbě té opery. a váš obraz jsem položil si vždy na Káťu Kabanovou, když jsem ji skládal."

K plánované opeře, která se záhy po brněnské premiéře 23. listopadu 1921 stala dílem světovým, si Janáček podle Ostrovského hry připravil libreto sám. Jako vždy dbal vlastních zásad stručnosti a úspornosti, děj realistického dramatu zhustil z pěti do tří jednání a z obsazení zvolil jen nejdůležitější výrazné charaktery, aby jim v partituře poskytl náležité hudební vyznění. Z postavy Káti a jejího neblahého osudu se Leoši Janáčkovi zdařilo vytvořit nosnou linii libreta. Práci se věnoval s velkým zaujetím a text přes mnohé změny rychle nabýval konkrétních obrysů: Káťa svým sňatkem s Tichonem Kabanovem se ocitla v područí tvrdé, despotické Tichonovy matky Kabanichy, která ovládala život členů kupecké rodiny stejně jako jejich obchody. Zatímco neúnosný tlak mnozí jednotlivci řešili alkoholem, citlivá snacha Káťa toužila po citové svobodě, což bylo v ponurém dusnu domu Kabanových vyloženou svatokrádeží.

Na Boží hod vánoční budeme sledovat tuto operu v přímém přenosu z Metropolitní opery v New Yorku na stanici Český rozhlas 3 - Vltava. V mezinárodním obsazení se představí i dva čeští umělci - Magdalena Kožená jako Varvara a Jiří Bělohlávek za dirigentským pultem této nejprestižnější operní scény světa. Titulní roli zpívá finská sopranistka Karita Mattila, kterou mohla česká rozhlasová obec už slyšet před dvěma lety v Jenůfě rovněž z Metropolitní opery. Marfě Ignatěvně Kabanové, zvané Kabanicha, propůjčí svůj hlas Judith Forst, Borise Grigorjeviče ztvární Jorma Silvasti, Váňu Kudrjáše Raymond Very a kupce Dikoje ruský basista Vladimír Ognověnko.

IVAN RUML