číslo 52
vychází 13. 12. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pátek 24. 12. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 17.57 a 23.17 hodin

Hudba rozhlasových Vánoc

Vánoční tradice hudebního vysílání Českého a dřívějšího Československého rozhlasu přetrvávají už celá léta. Opakování týchž skladeb ve stejných časech by mohlo hrozit určitým stereotypem, a proto těchto případů existuje skutečně jenom minimum. Přesto existují dvě hudební díla, bez nichž se rozhlasové Vánoce neobejdou už řadu let - Sukova Serenáda pro smyčce a Rybova Česká mše vánoční. Ta první zazní vždy v podvečer Štědrého dne.

Jde o dílo sedmnáctiletého začínajícího skladatele, jež září úsměvem, pohodou a láskou. Snad právě proto dokáže tolik umocňovat náladu, jakou prožíváme už od dětství právě v těchto okamžicích dohasínajícího dne. Léta se naprosto zásadně uváděla nahrávka České filharmonie s Václavem Talichem. Aniž bychom cokoliv měli proti této vpravdě už historické nahrávce (naopak ji ceníme jako součást českého národního dědictví!) a proti původnímu záměru našich předchůdců, přece jenom jsme se už před lety rozhodli dát příležitost dalším vynikajícím snímkům, jichž za léta přibyla dlouhá řada. Před nedávnem oslavila své první desetiletí Pražská komorní filharmonie Jiřího Bělohlávka. Přijměme o letošním Štědrém dni její nahrávku Josefa Suka zároveň jako připomenutí tohoto letošního jubilea.

Počet snímků slavné a o Vánocích nepostradatelné České mše vánoční Jakuba Jana Ryby je dnes už rovněž dlouhá řada. Znovu se letos vrátíme k nastudování, jež před šesti lety vzbudilo ohlas zcela mimořádný. Poprvé ze všech dosavadních nahrávek totiž respektovalo tzv. autentickou interpretaci starší tvorby. Capella Regia Musicalis řízená Robertem Hugem, její sbor a především kvartet vynikajících mladých sólistů - sopranistka Gabriela Eibenová, mezzosopranistka Magdalena Kožená, tenorista Jaroslav Březina a basista Michael Pospíšil představuji důvěrně známé dílo v jasných barvách, bez jakýchkoliv známek konvence a dosavadní provozovací praxe.

BOHUSLAV VÍTEK