číslo 51
vychází 6. 12. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 13. 12. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 3.03 hodin

Ebu Gogo uteč před lidmi!

Jako všichni, kdo se zajímají o dávnou historii lidstva, jsem i já koncem října se zatajeným dechem četl v časopise Nature stati popisující objev ostatků miniaturního člověka, který žil před 18 000 lety na indonéském ostrově Flores, píše Meteoru doc. ing. Jaroslav Petr.

Dokonce i seriózní časopis Nature si dovolil na svých stránkách spekulace o tom, jestli pravěký člověk v některém odlehlém koutě indonéského pralesa nepřežil až do dneška. Vědci nemívají podobné úvahy rádi. Spekulace o tom, že v Africe přežívá druhohorní pterodaktyl, že hlubiny skotského jezera Loch Ness hostí záhadnou obludu a že himálajskými údolími pobíhá chlupatý yetti jim připadají neseriózní, protože v jejich prospěch nesvědčí hodnověrné důkazy. Ale v tomto případě je trocha fantazírování asi namístě. Pokud existuje byť jen minimální šance, že tito lidé žijí, měli bychom uvažovat o tom, jak jsme na kontakt s nimi připraveni.

Lidé z indonéského ostrova Flores jim říkají Ebu Gogo. Báje je líčí jako metr vysoké bytosti pokryté srstí, které si mezi sebou neustále něco mumlají a rády si pochutnají na jídle, které jim lidé nechávají v pralese. Dnes se o Ebu Gogo nezajímají jen sběratelé mýtů, ale i antropologové. A právě jiskřičku naděje, že tito tvorové skutečně žijí, rozdmýchali australští a indonéští vědci. Na ostrově Flores narazili pod skalním převisem Liang Bua na kostru ženy, která vzhledem mytické Ebu Gogo připomínala.

Tým vedený antropologem Mikem Moorwoodem a Peterem Brownem si vybral skalní převis pro šestimetrové souvrství usazenin. Mohly se v nich dochovat stopy po dávných lidech, kteří se pod tuto přírodní střechu uchýlili. Na indonéské souostroví vstoupila lidská noha poprvé před bezmála dvěma miliony let. Patřila člověku vzpřímenému, který se vyvinul v Africe, ale velmi rychle pronikal do okolních světadílů - do Evropy a Asie. Druhá migrační vlna lidí se zdvihla opět v Africe, kde před 200 000 roky vznikal náš vlastní druh - člověk rozumný. Ten dorazil zhruba před 50 000 lety až do Austrálie. Na Floresu vládla za života lidí z Liang Bua zvláštní situace. Žili tu vedle sebe drobní potomci člověka vzpřímeného spolu s lidmi druhu Homo sapiens. Oba druhy člověka se mohly střetávat i s poledními zástupci "velkého" člověka vzpřímeného, který obýval Jávu ještě před 25 000 lety.

Hroutí se tak učebnicová představa, podle které byl jeden druh pravěkého člověka vystřídán pokročilejším. Vývoj lidstva se nepodobal jednoduchému schodišti. Připomínal spíše keř s četnými větvemi. Bylo by předčasné městnat bájné Ebu Gogo do zoologického systému. Mýty nejsou vědecký argument. V opačném případě bychom museli do učebnic zoologie zařadit i vodníka rybničního nebo hejkala lesního. Jak moc by nás zaskočilo odhalení, že Ebu Gogo jsou posledními zástupci pravěkého člověka floreského? Těžko odhadovat, zda a nakolik by byl Ebu Gogo na kontakt s námi připraven. My na kontakt s ním připraveni nejsme. Asi bychom se měli zastavit na kraji džungle a zavolat: Schovej se před námi, Ebu Gogo!

(bi)