číslo 51
vychází 6. 12. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, 18. prosince, 22.45 hodin

Vytlučen jsem k sobě

"Před třetí ze spánku / údery vytlučen jsem k sobě. / To budík svým kladivem / duní do dna dní." To jsou úvodní verše prosincového Světa poezie, ve kterém budeme listovat v nových básních moravsko-slezského autora Vojtěcha Kučery.

Vojtěch KučeraNarozen 19. ledna 1975 v Třinci, absolvent brněnské přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, do roku 2003 působil jako šéfredaktor poetického magazínu Weles. Kučera debutoval v roce 1999 sbírkou Samomluvy (nakl. Vetus Via). V tomto sympaticky útlém literárním prologu představil základní tón své poezie: neokázalost. Kritika se shodla na tom, že Kučera promlouvá tichým, soustředěným hlasem a že jeho básně jsou máloslovné a křehké. Kdosi dokonce velmi přesně poznamenal, že jeho verše "jako by byly zaznamenány na voskovém válečku prvního fonografu - stačí ho neopatrně uchopit a záznam je navždy ztracen. A co zaznamenává Kučerova jehla? Především samotu, drcení dlaní v prázdném pokoji, milostné zklamání a nekonečné toulky šedým městem, které je vnímáno zjitřenými smysly."

Náš pořad představuje Kučerovy texty z chystané básnické sbírky, která nese název A hudba?. Jedná se, podobně jako v knížce první, o drobné básnické záznamy; samomluvy i fragmenty hovorů, připomínající básnický deník; jsou to úlomky z proudu času, záchvěvy chvil, ony kolářovské "dny v rocích a roky v dnech". Dodejme, že Vojtěch Kučera žije v Brně.

(md)