číslo 50
vychází 29. 11. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Třetí pokus

Zbavit se nápadu bývá daleko těžší než nápad dostat. Známý tvůrčí paradox překvapivě platí i v žánru tak chudém na invenci a myšlenku, jakou je televizní zábava. Aktuálně to dokazuje Česká televize v "nové" talk show Jana Krause Uvolněte se, prosím.

Pravděpodobnost, že se někomu podaří originálně oživit úhor televizních (ne)veselostí, odpovídá zhruba šanci na milionovou výhru v loterii. Jan Kraus to přesto před časem dokázal. Lekce satiry, které na přelomu tisíciletí udílel svým kolegům, divákům i politikům na Primě v pořadu Další, prosím!, jsou dodnes nepřekonanou ukázkou profesionality, zastřešující nejen nevídanou pohotovost a osobitý smysl pro humor, ale i potřebnou dávku asertivity, zdravého rozumu a vkusu. Veřejnoprávní kvality pořadu, ve své době navíc umocněné opozičně-smluvním pokusem o politickou zteč Kavčích hor, tehdy poměrně logicky vyústily v přestup Jana Krause na obrazovku ČT. Kromě účinkování v živých dialozích Přesčas a "doku-soap" Ze života zvířat, byl součástí nového Krausova angažmá i pokus adaptovat komorní podobu alternativní satiry pro potřeby sobotní večerní zábavy. Inventura osvědčených postupů v podobě angažované estrády s názvem O.K. - Občan Kraus však nevyšla. Plánovaný měsíčník začal a skončil premiérou.

Touha navázat na někdejší úspěch je zřejmě silnější než utrpěná zkušenost. První setkání s třetím pokusem vzkřísit původní nápad v pořadu Uvolněte se, prosím mělo k legendárnímu originálu daleko. A nic na tom nemění ani fakt, že ze setkání s Mirkem Topolánkem, Ivanou Christovou a Liborem Halíkem by zjevně nic nevytěžil ani v inspirovanějších časech.

JAN SVAČINA