číslo 50
vychází 29. 11. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Prima fronty

Pokud je na světě země, kde lidem nevadí fronty, tak jsou to Spojené státy. Dlouho jsme tomu nevěřil, vykonal jsem řadu nezúčastněných i zúčastněných pozorování a zjistil jsem, že i v Americe, v zemi dostatku, se fronty stojí. Co mě však nejvíce šokovalo, bylo to, že fronty zdejší lidé snášejí v naprostém klidu a dokonce je vyhledávají a tvoří je i ve chvílích, kdy je to zcela zbytečné.

Ještě pochopím, že se tu v říjnu, kdy nastal nedostatek vakcín proti chřipce, stařečci a stařenky stavěli do nekonečných front před ordinacemi - televize totiž od rána do večera hlásala, že mezi několika desítkami tisíc lidí, kteří letos chřipkovou sezónu nepřežijí, budou především důchodci. Pochopím také, že lidé, kteří si chtěli odbýt americké volby v předstihu, stáli mnoho hodin ve frontách, aby měli jistotu, že jejich hlas bude tím, který se tentokrát započítá. Jsem také ochoten rozumět tomu, že ti chudší čekali od hluboké noci před supermarkety proto, aby v pátek po Dni díkůvzdání byli prvními, kteří využijí jednodenních předvánočních slev.

Moje pochopení pro americké fronty má ale své meze. Když vidím Američany, jak tvoří fronty před oblíbenými restauracemi, tak si říkám, proč se sakra nejdou najíst jinam, když si nedokážou rezervovat místo předem. Pak si ale vzpomenu na ještě nepochopitelnější situace: na terminály letišť, kde lidé čtvrt hodiny před nástupem do letadla vytvářejí fronty, i když mají už místo jisté, nebo na nástupiště nádražních hal, kde se Američané v předstihu řadí i přesto, že mají v rukách zakoupené místenky. Docházím k závěru, že ke kvalitní službě, na kterou se těšíte, tady fronta prostě patří, jako milostná předehra k sexu. Americká fronta je tu proto, aby člověka příjemně naladila a dala mu šanci sžít se s ostatním.

A když fronta chybí, není nic jednoduššího, než jí vytvořit. Nedaleko naší ambasády ve Washingtonu je na hlavní ulici myčka aut. Šel jsem se tam o víkendu projít a co nevidím, dlouhou frontu téměř čistých, nových a drahých aut čekajících na umytí. Byla sobota odpoledne a napadlo mě, že v tento čas se pořádná fronta těžko hledá, takže šance postát si v autě před myčkou je jakousi spásou před hrozící vidinou zkaženého víkendu bez fronty.

Američané dělají spoustu věcí, které my - díky zkušenosti z minula - nemůžeme vystát: dobrovolně a s dobrým pocitem vlastenců se nechávají špehovat, mají rádi, když se věci hlásí na příslušná místa, a také fronty berou jako výraz spořádanosti a aktivní účasti na dodržování pořádků. Nezažil jsem nikoho, kdo by v zámořské frontě reptal nebo dokonce předbíhal, ale slyšel jsem o kamarádech z Česka, kteří se o to pokusili, a jak asi tušíte, nesetkali se zrovna s pochopením. Nepochopili, že fronta v Americe není opruz, ale společenská událost.

MIROSLAV KONVALINA, Washington