číslo 49
vychází 22. 11. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 4. 12. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 16.30 hodin

Staří, ale dobří

Jedním z témat pravidelného vzpomínkového písničkového pořadu Staří, ale dobří, které má první sobotu v měsíci vždy kaleidoskopickou podobu, bude kdysi populární britská dvojice Peter and Gordon, která vystoupila i na Bratislavské lyře.

Peter Asher s Gordonem Wallerem sbírali v půlce 60. let vavříny na obou stranách Atlantiku. Jejich nejslavnější písničku A World Without Love napsal Paul McCartney, který v tu dobu chodil s Peterovou sestrou, herečkou Jane Asherovou.

Peter Asher o mnoho let později rád zavzpomínal na to, jak vystupovali v Americe v rámci světové výstavy. Ječící dívky se na ně v nepříčetnosti na pódiu vrhali a chtěli si odnést suvenýr v podobě kusu oděvu, který měli dva hoši momentálně na sobě. Musel to být zajímavý obrázek. Obrýlený, studentsky vyhlížející Peter a vyhublý Gordon svým skromným zevnějškem hvězdy rozhodně nepřipomínali.

Jejich repertoár byl veskrze složen z převzatých skladeb rozličného původu. Všechny byly obaleny do příjemného folk-rockového pláště s čistými dvojhlasy, kterými připomínali rané Beatles. Až se zdá být nepravděpodobné, že jedním svým songem způsobili poprask. Ladiva Godiva byla vlastně statečná žena. Jako manželka hraběte Leofrica, pána města Coventry, chtěla na něm vyprosit snížení daní pro obyvatele. A aby toho dosáhla, splnila i jeho svérázný rozmar a nahá se projela na koni celým městem. Písničkový příběh Petera a Gordona o této legendární anglické postavě z 11. století byl dokonce ve městě jejího původu, tedy v Coventry, na popud starosty zakázán. Nicméně to byl výraznější hit roku 1966.

Kromě tandemu Peter and Gordon Jiří Kasal a Richard Lhotský ve své oldies půlhodince například připomenou šedesátiny Milana Drobného a Ladislav Smoljak zavzpomíná na zrod ankety Zlatí slavík.

(jk)