číslo 49
vychází 22. 11. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Čtvrtek 2. 12. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 9.00 hodin

Kompozice houslového virtuosa Jenö Hubyae

Maďarský houslista, skladatel a pedagog Hubay, vlastním jménem Huber, narozen v Budapešti roku 1858, patřil padesát let mezi významné veličiny hudebního života v Uhrách a ve své domovině je považován za zakladatele národní houslové školy. Mezi jeho žáky patřili znamenití houslisté Jozef Szigeti, Franz de Vecsey, Ede Zathurecky, André Gertler nebo Eugene Ormandy, pozdější slavný dirigent. Hubay je známý zejména díky oslňujícímu přídavkovému kusu Hejre Kati, který je jednou ze 14 částí cyklu Scény z čárdy.

Je ale také autorem čtyř symfonií, osmi oper - z nichž nejslavnější je Houslař z Cremony, čtyř Koncertů pro housle a orchestr a koncertního kusu pro violu a orchestr. Kromě toho jsou hrány jeho Variace na uherské téma, Variace na témata z opery Carmen, Uherská fantazie, Zefýr, Ozvěny z pusty a důležité místo v jeho odkazu zaujímají také didaktické opusy zejména Koncertantní etudy.

Jenö Hubay vyrůstal v hudební rodině. Jeho otec Karl Huber byl prvním houslistou orchestru Národního divadla a vedle toho také vyučoval a komponoval a také dirigoval - byl samozřejmě i prvním učitelem Jenöho, který se v patnácti letech vydal do Berlína, kde studoval u Josefa Joachima, dva roky byl ve skladbě žákem Ference Liszta, s nímž také koncertoval. Od roku 1878 studoval v Paříži u Henriho Vieuxtempse. Působil nějaký čas v Bruselu, hlavně ale v Budapešti na konzervatoři: na hudební Akademii, jejímž ředitelem byl až do roku 1934.

RAFAEL BROM