číslo 49
vychází 22. 11. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 1. 12. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 21.30 hodin

Rozhlasová akademie třetího věku

Z přednášky doc. ing. Ivo Kupky vyjímáme: "Současná debata o legislativním rámci vymezujícím práva a zejména povinnosti majitelů lesa je od počátku devadesátých let stále nekončící debatou, kterou lze shrnout do jedné základní otázky: Lze les považovat za soukromý majetek jako každý jiný a lze tedy nechat zcela na jeho majiteli, jak s ním bude zacházet, anebo je zvláštním statkem, s kterým se musí zacházet podle zvláštních pravidel?

Zatím v dosavadním pojetí vítězí u nás druhý přístup, tzn. výrazná regulace práv nakládání s lesem, která předepisuje často velmi podrobně, co smíte či nesmíte se svým lesem dělat. Tak například si nesmíte svůj soukromý les oplotit a musíte strpět, aby si lidé ve vašem lese sbírali pro svoji potřebu lesní plody a klest, tj. drobné dříví do tloušťky 7 cm. Představte si, že bychom totéž nařídili majitelům zahrady - nesmíte si ji oplotit a musíte dovolit, aby se vám v ní cizí lidé procházeli.

Abych hned na počátku byl správně pochopen - volný přístup do lesa pro veřejnost neznamená, že si můžete dělat v lese co vám napadne a majitel lesa si to musí nechat líbit. Samozřejmě, že se musíte v lese slušně chovat, nesmíte tam způsobit žádnou škodu a vyjma uvedeného sběru lesních plodů a drobného klestu jen pro svou potřebu - už nikoliv, pokud chcete nasbírané houby či borůvky prodávat na trhu - si také nesmíte z lesa nic odnášet. Zejména je jmenovitě v lese zakázáno rušit klid a ticho, vyzvedávat semenáčky a sazenice lesních plodů a keřů, sbírat semena lesních dřevin, ale i jmelí a ochmet, jezdit na kole nebo na koni mimo lesní cesty a rozdělávat otevřené ohně v lese, což jsou všechno činnosti, které les poškozují a mohou způsobit - zejména oheň - dalekosáhlé škody."

Kontrolní otázka: Smí si návštěvník lesa vyrýpnout jeden malý semenáček či odrostlejší stromek z bohatého náletu, aby si ho vysadil na své zahrádce.

(df)