číslo 49
vychází 22. 11. 2004

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Písničky z druhého břehu, Český rozhlas 2 - Praha, 4. prosince, 21.04 hodin

Zvířata (stále) řádí

Pět vyrovnaných alb, bezmála tisíc koncertů doma i v zahraničí a řada představení paralelně působícího divadelního spolku Šrapnel - tak by mohl znít úvod k vizitce pražské skupiny Sto zvířat, jejíž kombinace reggae, ska, ale i rocku či jazzu patří téměř patnáct let k jistotám české klubové scény. Kapela zazářila už svým eponymním debutem a po dvou méně výrazných albech vydala před dvěma lety svou možná nejzdařilejší desku s úsměvným názvem Ty vole, na základní škole. Nové album Nikdy nic nebylo je v několika ohledech odvážným počinem. Oproti starším deskám přináší výhradně zcela nové, koncertně dosud "neohmatané" písně. Skupina navíc pro tentokrát nemůže počítat s podporou velkého vydavatelství - cédéčko vydává "svépomocí" pod trefnou hlavičkou firmy Animal Music. Přesto se souboru povedl husarský kousek: album se zvukově dodělávalo ve věhlasném londýnském studiu Metropolis, kde své nahrávky podrobují závěrečnému masteringu hvězdy ražení Petra Gabriela, Eltona Johna nebo Madness, skupiny, jež je dodnes pro "Zvířata" silným inspiračním zdrojem.

Skupina prošla před natáčením své nové desky značnou personální obměnou. Z kvarteta nových členů upoutá zejména kutnohorský Nizozemec Wilco Versteeg, jehož baskytara lahodně podkresluje většinu písniček. Přestože ze zakládajícího obsazení působí v dnes desetičlenné kapele už jen trojice muzikantů, to, čím se soubor vždy odlišoval od ostatních (samozřejmě vedle jaksi samozřejmého nadhledu a řízné dechové sekce), zůstává důsledně zachováno - silné autorské zázemí je stále jednou z jeho největších předností. Rytmické, černým humorem opatřené texty saxofonisty Tomáše Belka nyní zhudebňují buď bubeník Jan Kalina nebo zpěvák a kytarista Petr Ostrouchov, jenž je už i renomovaným skladatelem filmové hudby (Želary, Čert ví proč). Ostrouchovův filmový rozmach je ostatně z alba rovněž cítit - pro několik skladeb angažoval smyčcový orchestr. A když už jsme u hostujících hudebníků: v písni Pohádka se půvabně doplňují "zvířecí" zpěvačka Jana Jelínková s rapperem Otou Klempířem z J.A.R. a pražsko-balkánskou formací Gothart.

Pestré a v tom nejlepším smyslu slova zábavné album Nikdy nic nebylo nabízí hudebním dramaturgům čtrnáct šancí k občerstvení playlistů českých rádií. Kolik jich asi promění?

MILAN ŠEFL

(Sto zvířat: Nikdy nic nebylo. CD, 57 minut. Vyd. Animal Music/Sony Music, 2004.)

Nové písně skupiny Sto zvířat (na snímku) si můžete poslechnout v sobotu 4. prosince po 21. hodině na ČRo 2 - Praha.