číslo 48
vychází 15. 11. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 26. listopadu, 20.05 hodin

Švejkovo kulinární cestování

"Kuchařské umění se nejlépe pozná ve válce, zejména na frontě," řekl jednou jednoročák Marek. Švejk se ozval, že už za míru se točila celá vojna kolem kuchyně.

Snad každý okamžitě pozná, že uvedený citát je z proslulého díla Jaroslava Haška o Švejkovi. Jak známo, v této knize lze najít vhodný citát k čemukoliv, proč se divit, že Švejk se důkladně věnoval i problémům kulinářským. Jeho cesty, včetně proslulé anabáze, jsou také dostatečně známé. A tak v knize o jeho osudech najdeme moudra o kuchyni pražské, jihočeské, budějovické, slovenské, ukrajinské i ruské.

Toho si byl vědom i Václav Malovický a sepsal proto Švejkovu cestopisnou kuchařku. Taková kniha musí mít pochopitelně náležitý křest. Ten se odehrával v kavárně Švejk restaurantu U zeleného stromu v Nepomuku a Český rozhlas 2 - Praha byl přitom. Hrál Švejk band Milana Benedikta Karpíška, přítomen byl vnuk spisovatele Jaroslava Haška pan Richard Hašek a dokonce i Josef Švejk osobně - ovšem v podání herce Přemysla Kubišty. Jedlo se, pilo se - jak také jinak, když sám Švejk na jednom místě svých pověstných Osudů, říká: "Žízeň je hrozná věc a mívá někdy trvalý následky." Ale nejvíc se vyprávělo a zpívalo. Dokladem je i magnetofonový pásek, na který jsme vše zaznamenali.

Říká se, že co jíme, takoví jsme. Pokud jste už četli Švejka před léty, budete se divit, co všechno jedl. A díky pečlivě připravené kuchařce můžeme si stejná jídla připravit i dnes. Což však nutně neznamená, že po snědení takového pokrmu z nás automaticky budou Švejci. U dobrého jídla vždycky vznikne pohoda. A když je pohoda, tak si také lidé vyprávějí a nakonec se i smějí, protože tohle všechno patří k sobě. Přesně v duchu výroku pátera Laciny, který dle Jaroslava Haška říká: "Bez inteligence může člověk žít v obyčejném nějakém zaměstnání, ale při kuchyni je to znát."

Pokud máte rádi dobré jídlo, příjemnou pohodu a staré úsměvné písničky, určitě nezapomeňte poslouchat Švejkovo kulinární cestování připravené a vysílané stanicí ČRo 2 - Praha.

(ber)