číslo 46
vychází 1. 11. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 9. 11. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 9.00 hodin

Dvořákovský komplet z rozhlasu

Pro naše posluchače nebude tato zpráva překvapením. Cyklus všech devíti symfonií Antonína Dvořáka v provedení Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou šéfdirigenta Vladimíra Válka byl dokončen v roce 2003 a v rámci odpoledních Hudebních galerií kompletně odvysílán už před loňskými Vánocemi, tedy v "předvečer" letošního Roku české hudby. Zajímavostí a potěšením pro milovníky hudby Antonína Dvořáka je fakt, že celý komplet se nyní objevil na šesti kompaktních discích pod hlavičkou vydavatelství Supraphon.

Takový projekt je samozřejmě rok od roku náročnější - zdaleka ne jen finančně, ale v prvé řadě (a to s tím konečně rovněž souvisí) z hledisek konkurenčních. Není tomu tak dávno, kdy souborných nahrávek bylo poskrovnu. Vůbec první český komplet Dvořáka pořídila u nás v první polovině sedmdesátých let Česká filharmonie se svým tehdejším šéfem Václavem Neumannem. V osmdesátých letech tento úkol zopakovali znovu (tentokráte digitálním záznamem) - z hlediska technického v dokonalé podobě, umělecky však vysoké laťky onoho prvního snímku nedosáhli.

V zahraničí je doposud nejvýznamnějším kompletem Kubelíkův snímek s Berlínskými filharmoniky u vydavatelství Deutsche Grammophon. V bývalém Československu kompletně Dvořáka natočil ještě Zdeněk Košler - se Slovenskou filharmonií. Nová edice Vladimíra Válka je tedy významnou událostí současné vydavatelské éry a ze strany českých vydavatelství lze takový projekt v budoucnu jen velmi těžko očekávat. Navíc většina symfonií byla pořízena studiově, což dnes rovněž není jev zcela samozřejmý. Z hlediska uměleckého si kompletu povšimneme v našem Rondu - kritických sondách do světa kompaktních disků.

BOHUSLAV VÍTEK