číslo 46
vychází 1. 11. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 13. listopadu, 16.04 hodin

Jana a Jana Janěkovy

Jana Janěková v brněnské inscenaci Marberovy hry Na dotek, kterou režíruje její maminka JanaKdo jsou Jana a Jana Janěkovy? - V první řadě máma a dcera. V druhé řadě herečky. Možná ale neexistuje žádná "druhá řada"...

Energií nabitá Jana Janěková starší je navíc fotografka a v poslední době pozoruhodná režisérka. Donedávna členka Mahenovy činohry Národního divadla v Brně učí muzikálové herectví, miluje rodné Valašsko, Skotsko a koně.

Jana Janěková mladší je skutečně "mladší", přestože občas vypadá starší. Po studiích na JAMU přijala angažmá v Národním divadle v Praze, podobou nezapře svůj původ (otcem byl předčasně zesnulý herec, princ ve filmu Malá mořská víla, Petr Svojtka), také miluje Valašsko a Skotsko, svým způsobem se tedy "pomamila", ale ve spoustě věcí se se svou mámou rozchází...

Spolu se sešly ve skvělém režijním debutu Jany Janěkové starší - ve hře "současného Shakespeara" Patrika Marbera Na dotek. Spolu se také sešly v jednom podzimním dni před mikrofonem Českého rozhlasu, v prostředí pražské kavárny, aby rozehrály hru dvou bytostí úzce sepjatých a zároveň v mnohém vzdálených.

A tak bezstarostný smích mámy Jany není tak úplně bezstarostný, a zdánlivě vyhraněný pohled dcery Jany není tak úplně jednoznačný.

Atmosféra onoho podzimního rozhlasového setkání se nedá dostatečně vykreslit psanými slovy, je osobitá, uvolněná, magická - je jiná, a i proto redakce zábavy připravila listopadové pokračování říjnového pořadu "Zadáno pro Janu a Janu Janěkovy".

(sok)