číslo 45
vychází 25. 10. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, 7. listopadu, 9.30 hodin

Švec Sachs

Dobový portrét Hanse SachseČižbářství, lov ptáčků, chytání na vějičku, to bývalo v dobách Hanse Sachse běžné řemeslo a um. "Leťte, přátelé, leťte, / na starou kuplířku hleďte, / podívejte, jak na vás líčí -/ kdo sedne na lep, toho zničí" rýmuje žertovně i mravokárně veršotepec, který však znal jen ševcovský lep. Nejslavnější švec v dějinách světové literatury Hans Sachs se narodil v Norimberku 5. listopadu Léta Páně 1494. Nějakých sedm let proseděl v latinské škole, ale z latiny a řečtiny prý moc nepochytil. Katedra mu nebyla předurčena: jen verpánek, šídlo, dratev a ševcovský lep. Jako tovaryš provandroval celé Německo i Rakousy a poznal život řemeslníků i nádeníků, sedláky, studenty i kněze. A pro ně začal skládat písně a záhy se naučil rýmovat tak nápaditě, že po absolvování předepsaných poetických zkoušek byl přijat do "cechu pěvců".

Blázen a bláznovství byly nejen častými tématy Sachsových švanků a frašek, ale také děl ostatních humanistů a umělců 16. století. Blázen stojící za Spravedlností je jedním ze 105 dřevořezů, jimiž skupina anonymních výtvarníků (možná vedená A. Dürerem) ilustrovala tehdejší bestseller - Loď bláznů Sebastiana BrantaZ tovaryše se pak v Norimberku, městě řemesel a umění, stal Mistrem. Zařídil si dílnu, ale především vášnivě studoval díla Martina Luthera a pak nejrůznější kratochvilná čtení a knižní zpracování kronik, cestopisů, "dekameronů" a populárních antických převyprávění, která nový Gutenbergův vynález tehdy přímo chrlil. A Hans Sachs až do svých jednaosmdesáti let (zemřel v roce 1576) psal a vydával sešítky svých básní i dialogizovaných masopustních her, z nichž mnohé se brzy staly součástí německého folkloru. Badatelé napočítali 6205 dochovaných prací bez pochyby vzešlých z jeho poetické dílny.

To, co z té mnohosti zůstalo živé, učinilo z Hanse Sachse největšího německého básníka 16. století. I dnes - a možná právě dnes - se čtenář a posluchač s úlevou a radostí "chytí na vějičku" jeho naivních i lstivých rýmů - šprýmů... Souzvuk z díla Hanse Sachse připravil Pavel Šrut.

(pš)