číslo 45
vychází 25. 10. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 7. listopadu, 11.04 hodin

Chvála vína

Víno je zvláštní nápoj, chce se říci přímo lék. Jen těžko bychom hledali jiný, o němž by se tolik a tak krásně mluvilo. A téhle rozpravy se dokonce účastní i muži úctyhodní a vážení, jako by nepochválit víno byl ten největší prohřešek. Ne každému se ovšem podaří to říci tak krásně a výstižně, jak to učinil Goethe: "Víno rozradostňuje lidské srdce." Tahle věta by si zasloužila vyrýt do kamene, přinejmenším však do dubového stolu.

Radek Brzobohatý a Andrej HrycNelze se proto divit, že do Velkých Němčic ke skleničce vína rád přichvátal Andrej Hryc, muž mnoha profesí, především však slovenský herec, a navíc také ředitel Rádia Twist a honorární konzul Seychelské republiky. A ke všemu ještě ten znamenitý major Terazky, který tak udatně válčil před nedávnem v televizních Černých baronech. Do sklípku Jaroslava Rézla, kam to ostatně z Bratislavy nemá daleko, si jej pozval Radek Brzobohatý, jenž se v poslední době - protože s věkem přichází moudrost - stává více odborníkem na víno, než na krásné ženy. Andy, tak Andreji Hrycovi říkají přátelé, toho o víně ví rovněž hodně a umí o něm hovořit (a nejen hovořit) zasvěceně, víno tudíž bylo chváleno. Dokonce i písní. Protože toho setkání se jako obvykle zúčastnil i BROLN s Jindřichem Hovorkou v čele.

A protože víno se chová ke svým ctitelům přátelsky, ale i trochu záludně, jak to naznačuje jedno švédské přísloví, jež varuje, že "ovíněný říká to, co si střízlivý jen myslí", prozradil toho na sebe Andy Hryc dost. Až tolik, že by v tom mohli nalézt inspiraci kriminalisté. Pokud tedy detektor lži je možno oklamat a výslech na něm proto nelze brát jako důkaz, pak by dobrá dávka vína posloužila víc snad napovídat nemusíme.

(mym)