číslo 44
vychází 18. 10. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 30. 10. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Dvě vdovy stotřicetileté

Bedřich SmetanaMusel nazdařbůh střílet do vzduchu a pořádně rozčílit hajného, aby si ho konečně jeho vyvolená všimla. Tak by se dal charakterizovat jednou větou děj Smetanovy, v pořadí páté, opery Dvě vdovy. Její libreto napsal Emanuel Züngel podle tehdy velmi úspěšné komedie Les deux veuves francouzského dramatika Jeana-Pierra Feliciena Mallefilla. Zasadil ho však do českého prostředí, někam do Pošumaví, na statek veselé vdovy Karoliny, jejíž sestřenice Anežka, také vdova, stále truchlí pro svého manžela, ačkoliv je ženou v plném květu a společensky po ní sebetrýznivý smutek už nikdo nepožaduje. Poprvé se tu ve Smetanově hudebně dramatickém díle objevuje zábrana v lásce z důvodů pietních. Později to bude Vendulka, která ve skladatelově Hubičce odmítá předsvatební polibek, aby se nedotkla bolestně jeho nedávno zemřelé ženy. Obdobný motiv se objeví ještě v Čertově stěně, kdy pan Vok udržuje symbolicky, přitom nesmyslně, věrnost ženě, která se provdala za jiného muže.

Pro sobotní operní vysílání jsme v rámci souborného provedení hudebně dramatického díla Bedřicha Smetany vybrali ze zlatého fondu digitálně rekonstruovanou nahrávku z roku 1956, v níž se v hlavních rolích představí Maria Tauberová coby Karolina, Anežce propůjčila svůj hlas Drahomíra Tikalová, Ladislava Podhajského zpívá Ivo Žídek a hajného Mumlala ztělesnil Eduard Haken. Orchestr a sbor Národního divadla v Praze řídí Jaroslav Krombholc.

Smetana začal pracovat na kompozici Dvou vdov 16. července 1873 a dokončil ji v listopadu téhož roku. Jako u předešlých oper použil i zde některých nápadů ze Zápisníku motivů a proto např. hudební základ kvartetu "Ó, jakou tíseň" nalezneme ve Smetanových záznamech už v červnu 1863. Nicméně hudba Dvou vdov je jakoby z jednoho kusu a opera má nerušený proud, protože i dřívější motivy zapadly do celku homogenně. Přesto původní znění obsahovalo jen čtyři základní postavy se sborem a využívalo ještě mluvené prózy. Světová premiéra Dvou vdov se uskutečnila za řízení tehdy padesátiletého skladatele v Prozatímním divadle 27. března 1874 v režii Edmunda Chvalovského. Letos tedy uplynulo 130 let od prvního uvedení díla.

IVAN RUML