číslo 44
vychází 18. 10. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, 30. října, 22.45 hodin

Nové básně Emila Juliše

Emil Juliš se narodil roku 1920 v Praze. Vyučil se sice cukrářem (ve Vídni), rodina však cukrárnu v Lounech po roce 1948 pozbyla a Emil Juliš (aniž by cukrárny a své zmařené živnosti litoval) byl poslán takzvaně "do výroby". Pracoval na Mostecku jako dělník, případně řadový úředník, jen v 60. letech byl redaktorem revue Dialog a stejnojmenného nakladatelství. Poezii psal od svých 33 let.

Roce 1957 vydali Josef Hiršal a Jiří Kolář sborník Život je všude, kam kromě vydavatelů přispěli svými texty i začínající spisovatelé Josef Škvorecký, Bohumil Hrabal, Václav Havel a jiní. Emil Juliš zde uveřejnil své texty, které pak vyšly upravené až v knize Nevyhnutelnosti v roce 1996. V Mladé frontě vyšla roku 1965 sbírka Progresivní nepohoda, po jejím vydání se Emil Juliš začlenil do společenství tvůrců, kteří působili v české literatuře nezávisle na oficiální ideologii a do značné míry i proti ní Od počátku 60. let se věnuje experimentání poezii.

Časopis Dialog, jehož se stal redaktorem, vycházel v Ústí nad Labem. Na podzim roku 1969 (to už byl samostatnou kulturní revuí a Juliš jejím šéfredaktorem) byl zrušen. Dialog se přesto během své krátké éry stal kulturním periodikem s týmem spolupracovníků, jako byli například Karel Milota, Josef Hiršal, Vladimír Burda, Zdeněk Barborka, Josef Hlaváček... Po propuštění z Dialogu hledal Juliš přes rok marně zaměstnání, posléze se stal opět zaměstnancem různých severočeských průmyslových podniků. V 70. a 80. letech ustupuje Emil Juliš od poetiky experimentální poezie, jeho sbírky vycházejí v samizdatu a v exilu.

Básně Emila Juliše jsou dramatické vlivem chmurného prostředí černé mostecké krajiny a trpce meditativní, když básník přemítá o světě. Tematický rejstřík těchto meditací je široký: nekonečné kruhové schéma veškerého pohybu v přírodě i v životě člověka a zároveň věčnost, trvání světa. Motivy lásky, času, stárnutí a smrti nahlížené prizmatem individuálních osudů. Tyto rysy zůstávají v Julišově poezii stále, i přes všechny změny výrazu.

Budiž připomenuto, že Emil Juliš byl oceněn Cenou Jaroslava Seiferta a Charty 77 v roce 1990 a v roce 1996 Státní cenou za literaturu. Český rozhlas vysílal v 90. letech řadu rozhovorů i literárních kompozic. V současném Světě poezie , který připravila Lucie Barborková, zazní nové texty, knižně dosud nepublikované.

ALENA ZEMANČÍKOVÁ