číslo 41
vychází 27. 9. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05
Repríza ve 22.10

Malokarpatská vinná cesta

Račanskou Frankovku si v roce 1767 vybrala Marie Terezie na svůj císařský stůl. Vinaři pod Malými Karpaty od Rače po Smolenice tvrdí, že by její rozhodování dnes bylo určitě mnohem těžší. A stejné je to i se současnými návštěvníky.

Už cestou do centra vinařské oblasti, malebného městečka Modra, poutají pozornost jednotné tabule upozorňující návštěvníky, že jsou na Malokarpatské vinné cestě. Sympatická brunetka, doktorka Anna Píchová, ředitelka modranského Osvětového střediska, má všechny podrobnosti o zajímavém projektu slovenských vinařů v malíčku: "Malokarpatská vinná cesta je marketingový produkt vinařů z tohoto regionu a vznikla v roce 1995. V současnosti zahrnuje sedmadvacet měst a obcí, od Bratislavy po Trnavu, které jsou označené stejnými tabulemi informujícími návštěvníka o tom, že se nachází na vinné cestě. Všechno, co souvisí s vínem, se do této myšlenky snažíme zformovat a různými propagačními aktivitami napomáhat rozvoji cestovního ruchu v regionu."

Do projektu se zapojili nejen vinaři, ale i provozovatelé ubytovacích i gastronomických zřízení. Nespokojili se pouze s vyhrazeným prostorem a velkou šanci vidí paradoxně i v úzkých vazbách na své konkurenty - rakouské vinaře. "V současnosti spolupracujeme s naším zahraničním partnerem, od kterého jsme odpozorovali hodně věcí a vidíme, že vinný turismus je perspektivní."

Co by to bylo za putování po vinné cestě bez nahlédnutí do některého z početných sklípků. Pezinčan ing. Milan Pavelka pokračuje v dlouholeté rodinné tradici. Označení vinař mu ale moc nevoní: "Je to trošku zjednodušené, já jsem v první řadě vinohradník. Máme 35 hektarů vinohradů, na kterých všechny práce děláme sami, celou produkci zpracováváme a snažíme se prodávat pod značkovým vínem. Zatím se tím uživíme."

V Pezinku se v dávných dobách těžilo zlato a stříbro, dnes prý najdou milovníci vína poklad ve zdejším zlatistém a červeném moku. Víno pana Pavelky chutná skvěle, nezazlívá nikomu ani to, pokud si ho rozředí sodou. "Já bych ten střik až tak nezatracoval, protože ze špatného vína může být jen špatný střik a z dobrého vína může být jedině dobrý střik. A když to člověku tak chutná, tak prosím. Ale v první řadě je to škoda. Říká se - nikdy nelijte vodu do vína, vždy víno do vody. Protože v tom prvním případě kazíte víno, ale ve druhém zlepšujete vodu."

Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Miller Thurgau, Sauvignon, Frankovka, Veltlín - to je jen zlomek značek, které nabízejí vinaři pod Karpaty. A co z toho upřednostňuje ing. Pavelka? "My starší máme rádi i starší vína i vína mladá. A k tomu samozřejmě mladé 'baby'!"

RENATA HAVRANOVÁ