číslo 41
vychází 27. 9. 2004

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Stará láska nerezaví

Písničky z druhého břehu, ČRo 2 - Praha, 9. října, 21.04

Skalním fanouškům skupiny Nerez to bude asi znít přinejmenším nelibě, ale rozpad této, pro český folk 80. let zásadní formace přinesl vedle trošky zlé krve také mnoho dobrého. Zuzana Navarová se po letmém flirtu se sólovou dráhou našla v pestrobarevné kapele Koa, s níž vydává jednu skvělou desku za druhou, zatímco další dvě třetiny Nerezu, Zdeněk Vřešťál a Vít Sázavský, vykonali spoustu záslužné práce pro jiné hvězdy domácí hudební scény. Připomeňme, že zmíněná dvojice stála v pozadí Nohavicovy nejlepší desky Divné století (Sázavský aranžoval, Vřešťál produkoval) a také comebacku Marie Rottrové (album Podívej). V období, v němž druhdy samotář Nohavica objevil možnosti kapelového doprovodu, navíc vznikl další zajímavý soubor: část osazenstva písničkářovy skupiny, čítající i oba bývalé členy Nerezu, přidalo k zavedené "značce" dva háčky a skupina Neřež byla na světě. Přišly i nahrávky - po eponymním debutu rockovější album Nebezpečný síly a v roce 2001 další, tentokrát spíše komornější kolekce Ještě jednou.

Letošní, v pořadí čtvrté album už skupina natočila v novém obsazení - vedle autora hudby i textů Zdeňka Vřešťála a mistra aranžérských fines Víta Sázavského (oba zpěv, kytara, perkuse) dnes tvoří Neřež už jen zpívající baskytarista Filip Benešovský a bubeník David Uher. Úžící se "základní kádr" skupiny rozhodně netrpí písňovou nouzí. Repertoár na nové CD Jednou měř, 2x Neřež byl údajně vybírán ze čtyř desítek Vřešťálových skladeb a dostatek materiálu zřejmě způsobil i to, že disk může proměnit ve dvojalbum každý, kdo po jeho koupi zavítá na některý z koncertů kapely. V bukletu zatím prázdné místečko mu pak po předložení kuponu muzikanti zaplní dalším cédéčkem Nášup, čítajícím nahrávky, které se na první kotouček nevešly.

Novinka Neřež však není zajímavá jen pro tento originální, zjevně protipirátský fígl. Většina z dvanácti písní jako by zkoumala, nakolik je poetika starého dobrého Nerezu vskutku "nerezavějící". A v poklidnějších skladbách se ducha formace opravdu vyvolat daří - písním, jako Nad tebe není, Amarcord nebo Etna schází do trvalek Nerezu snad jen Navarové vokál, trojhlasem současné Vřešťálovy sestavy leckde důstojně zastoupený. Slabší je to s rychlejšími, stylově košatějšími kousky, v nichž zní Neřež příliš zaměnitelně, či s legráckami typu Faux pas ("když si první dáma prdne..."), které mají k nejlepším okamžikům českých písničkových humoristů ráže Schmitzera nebo Vodňanského daleko, předaleko. Dlužno dodat, že podobných "faux pas" je na jinak slušné desce jenom pár.

MILAN ŠEFL

(Neřež: Jednou měř, 2x Neřež. CD, 46 minut. Vyd. Indies Records, 2004.)

Písně z nového alba skupiny Neřež si můžete poslechnout v sobotu 9. října po 21. hodině na ČRo 2 - Praha.