číslo 40
vychází 20. 9. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, 2. října, 22.45 hodin

Žalov

Grafika Aleny Málkové na velikonoční témaMalířka Alena Málková-Vimrová, ročník narození 1927, studovala po válce na pražské UMPRUM v atelieru Františka Tichého. A od těch dob žije trvale v Praze, v malém domku, kde v prvním patře zabydluje svými plátny skromný ateliér. Nicméně kořínky její bytosti a tvorby můžeme hledat v prastaré krajině kolem Roztok. Alena Málková tam totiž vyrůstala ve vsi Žalov. A žalovské končiny byly tehdy obestřeny tajemnými mlhami táhnoucími se od Vltavy, hořce vonělo listí ořechu a kolem chodily pohřební průvody s velebnými funebráckými koňmi k nedalekému kostelu a hřbitovu na Levém Hradci, k jednomu z pramenišť naší národní kultury. I v knižních vzpomínkách Jaroslava Seiferta se mihne toto tajemné území: "Stanice na této trati říkával jsem si jako apostrofy loretánské litanie: Holešovice, Bubeneč, Podbaba, Sedlec, Roztoky, Žalov a Podmoráň - jak jsou krásná tato dvě jména."

Alena Málková na okraji své tvorby výtvarné píše svébytnou poezii, ve které se s až uhrančivou umanutostí stále vrací k postavám, příběhům a obrazům svého žalovského dětství. Jak v jedné své básni prozrazuje: "Jezdili kočující herci do Žalova / a jasnovidec Labůdek / řekl mé matce tato slova: / Žalov je šňůra pupeční, / kterou vaše dcera / spojena je s tímto krajem, / dokud pravdivě ho nezvěční."

Náš rozhlasový výběr z poezie malířky Aleny Málkové pochází z jejích rukopisných textů a malé bibliofilie, která nese jasný název Žalov.

MILOŠ DOLEŽAL