číslo 40
vychází 20. 9. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05
Repríza ve 22.10

Dynastie Bushů na sjezdu republikánů

Rodina Bushových, která dokázala vychovat už dva americké prezidenty, má jeden velký politický rituál každé čtyři roky. Na republikánském sjezdu se všichni sejdou, aby toho nejlepšího ze svých řad podpořili v boji o židli v Bílém domě. Teď v New Yorku uspořádali už šesté podobné setkání, při kterém měli své želízko v ohni. Dvakrát tam měli za dob Ronalda Reagana v Georgi Bushovi st. kandidáta na viceprezidenta a už čtyřikrát na prezidenta, a zatím prohráli jen jednou - když George Bushe st. porazil v roce 1992 Bill Clinton. Není tedy divu, že každý z dynastie složené z devadesáti příbuzných prezidenta Bushe, kdo na konvent přijel, věděl, co má v Madison Square Garden i mimo ni dělat. Nejvíce byla na očích manželka hlavy státu Laura Bushová, dále jeho otec, prezident Bush st. s bývalou první dámou Barbarou a zapojili se také, ve dvaadvaceti letech stále ještě velmi hravé, dcery prezidenta, dvojčata Jenna a Barbara. V televizi byl ale vidět jen zlomek přítomné dynastie Bushových. Když jsem přemýšlel, kdo z nich má k Česku nejblíže, narazil jsem na jméno delegátky za stát Connecticut, Debbie Walker Stapletonové, manželky bývalého Bushova vyslance v Praze, jejíž otec byl bratrem babičky prezidenta Bushe.

Sešli jsme se pod portréty bývalých republikánských prezidentů v exkluzivním Union League Clubu, kde byla část rodiny Bushových ubytována. "Jsem letos řádnou delegátkou za stát Connecticut, je to už můj 4. sjezd a beru to jako báječnou možnost účastnit se amerického demokratického procesu a s ostatními podporovat prezidenta George Bushe," řekla mi do mikrofonu.

Paní Stapletonová si však účast na sjezdu nevysloužila jen tím, že je ze stejné krve jako prezident, ale ztaké aktivní prací na kampani a sháněním peněz na její hladký chod. Nenudila se tento týden ani v New Yorku. "Měla jsem za delegaci Connecticutu v sále řadu úkolů, účastnila jsem se obědů a večeří mnoha společností a poskytovala jsem rozhovory pro tisk a televize."

Paní Stapletonová přiznává, že měla poznámkový blok silný na čtyři prsty plný pozvánek na nejrůznější akce. Až čtyři věci se děly najednou, ale vybrala si témata, která se týkala žen a možností jejich podnikání. "Snažím se napřít síly tam, kde podle mého názoru mohu nejvíce věcí změnit," svěřuje se paní Stapletonová, která má na kostýmu brož s motivem americké vlajky a trochu mi tím připomíná paní Albrightovou.

Ve státu Connecticut mají teď Demokraté navrch, ale Stapletonovi věří, že se jim to s armádou republikánských dobrovolníků v následujících dvou měsících, které zbývají do prezidentských voleb, ještě podaří změnit. Přítomnost širokého příbuzenstva prezidenta Bushe na sjezdech je podle paní Stapletonové důležitou věcí: "Učila jsem svého syna účastnit se kampaní tak, jako mě to učili mí rodiče, když jsem byla malá," vysvětluje, jak to v prezidentské rodině chodí. "Pro nás je to způsob zařazení do politického procesu, a když se jako rodina dáme dohromady, dělá nám radost, že můžeme podpořit prezidenta."

Bushovi to tak dělají léta, v New Yorku se sešli mimo jiné na společnou rodinou večeři, kde mezi čtyřiceti pozvanými příbuznými Stapletonovi nemohli chybět. Rodina se v New Yorku společně s prezidentem modlila před jeho vystoupením na sjezdu a samozřejmě její členové byli mezi prvními gratulanty po nominačním projevu George Bushe v Madison Square Garden.

Paní Stapletonová přiznává, že jedním z vrcholů sjezdu pro ni byl projev první dámy Laury Bushové, která neopomněla zmínit ve svém projevu zkušenosti s demokracií, které jí svěřil prezident Václav Havel. "Bylo to báječné, že Laura Bushová zmínila Václava Havla, byla jsem na to velmi pyšná," svěřila se Debbie Stapletonová, která si Česko za dva a půl roku, kdy tam byl její muž velvyslancem, zamilovala. I díky ní do Prahy přijela opakovaně nejen Laura Bushová, ale také obě dcery prezidenta Bushe, které se s Václavem Havlem u nás setkaly. Stapletonovi neopouštěli Prahu snadno, ale povinnost k rodině Bushových byla silnější než příjemný pobyt na ambasádě.

Také manžel paní Stapletonové je po návratu z Česka plně zaměstnán kampaní prezidenta Bushe. Ta první Craigu Stapletonovi vynesla místo velvyslance v Praze, nyní přemýšlí, že by u nás investoval. Stapletonovi dávají najevo, že jsou na naší straně, dokáží ovlivnit to, jak dalece mají čeští politici v Bílém domě otevřené dveře. Naše diplomacie na ně spoléhá téměř tolik, jako za vlády Billa Clintona na Madelaine Albrightovou.

MIROSLAV KONVALINA