číslo 40
vychází 20. 9. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 2. října, 00.05 hodin

Herečka s nejnakažlivějším smíchem

Uršula KlukováJejí veselá povaha a charakteristický smích ji předurčily stát se komičkou, ačkoliv původně měla být zdravotní sestrou. Dědeček se přestěhoval s rodinou do Rumunska, ona se ovšem narodila v Polsku, kde vyrůstala do svých pěti let. Dnes žije částečně v Praze, částečně v Broumově a přestože hrála jen ve třech filmech a ani v televizi není vidět zase tak často, zná ji celá republika. Koho? Uršulu Klukovou, hosta 191. Nostalgického muzea zábavy, které Český rozhlas 2 natáčí už osmým rokem v Šemánovicích, nebo v Březince na Kokořínsku.

Uršula Kluková je nepřehlédnutelný zjev a nepřeslechnutelný smíšek. Na přelomu padesátých a šedesátých let se stala zakládající členkou známého broumovského, později ústeckého Kladivadla, kde byli jejími kolegy například Jiří Císler, Luděk Sobota nebo Josef Dvořák. V Praze působila v divadélku Ateliér, pak v divadle Semafor, později třeba v Prozatímním divadle Františka Ringo Čecha anebo v Divadle Jiřího Grossmanna, kde se objevovala po boku Miloslava Šimka a Jiřího Krampola. Dnes je herečkou divadla Rokoko, kde v současné době slaví úspěchy v inscenacích Foglarových Rychlých šípů, v nichž ztělesňuje postavu Štětináče.

Nu a o tom všem, ale ještě také třeba o jejím soukromí, kamarádkách, cestování, vztahu k přírodě, o jejích tužbách a přáních - si budeme s Uršulou Klukovou povídat v prvním říjnovém vydání zmiňovaného Nostalgického muzea zábavy. Vsadím se, že až uslyšíte z rozhlasového přijímače Uršulin hlas a smích, budete mít také po celou dobu jejího vyprávění úsměv od ucha k uchu.

ONDŘEJ SUCHÝ