číslo 39
vychází 13. 9. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 25. 9. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 13.04 hodin

Malostranský čaroděj

Je to čert, který vypadá jako kozel, nebo kozel převtělený v ďábla? Tadeáš Patera jeho podobu zná z knížky a právě teď pátrá ve sklepení jednoho z malostranských domů, kde prý kdysi toto tajemné zjevení strašilo. Narazí však na partu výrostků a nevinné klukovské dobrodružství nabere obrátky.

Tadeáš procitá ve stejném sklepení, ale píše se jiný letopočet, je 17. století, probíhá třicetiletá válka a stále ještě se věří na čarodějnictví. Vtom se ozve zamečení a pak zděšený úprk několika nohou. Jen jeden jediný člověk zůstává s Tadeášem a tím je Kašpar Klein, kluk asi stejně starý, jehož vzhled a mluva nezapřou, že patří do jiného světa.

Takto by se dal shrnout úvod nové rozhlasové hry Michala Lázňovského, kterou uvede Český rozhlas 2 v sobotu 25. září krátce po 13. hodině. Čeká nás napínavá hodinka, v níž se budeme strachovat o osud dvanáctiletých dětí nespravedlivě obviněných z vyvolávání ďábla. Na jedné straně se ozývá neúprosný hlas inkvizice, že "čarodějnictví a všelijaká jiná škodná kouzla mečem, zahrabáváním neb upálením trestána býti mají", na druhé straně se objevují pochyby, zda to není jenom neškodná klukovská hra. Ale protože jsme ve středověku, dojde i na uplatnění tortury neboli mučení. A přitom za všechno může obyčejný kozel, byť vypadá jako čert.

Pod režijním vedením Vladimíra Ruska se v premiéře rozhlasové hry Malostranský čaroděj představí Josef Vinklář, Bořivoj Navrátil, Jan Vlasák, Otakar Brousek st., v dětských rolích pak Tomáš Kohout-Žatečka, Jakub Gryc, Václav Valtr a další.

(vl)