číslo 39
vychází 13. 9. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 21. 9. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 9.00 hodin

Další Ančerlovské zastavení

V oblasti hudebních nosičů prožíváme zvláštní období. Ve vážné situaci se octl trh s kompaktními disky. Vznikají nové nosiče, které ještě zjednodušují manipulaci, aniž by byla ohrožena kvalita. Internet, ale i možnost kopírování běžných nosičů jsou vzhledem k stále vysokým cenám originálních CD (u nás už mnohdy převyšují ceny v sousedním Německu) jejich vážným ohrožením. Enormě stouply náklady na nové nahrávky, a tak se pořizují reedice v takové míře jako ještě doposud nikdy. Pro diskofily to není jev tak katastrofální.

Návraty k starým nahrávkám, přinášejí neuvěřitelná zjištění. Je pošetilostí považovat všechny starší nahrávky za umělecky překonané. V mnoha případech je tomu zcela naopak a setkání s nimi mnohdy nevyznívá pro současnou produkci lichotivě. Je dobře, že k těmto návratům dochází! Usínání na vavřínech a zaštiťování se špičkovou kvalitou technickou nemůže vést k dobrému výsledku.

Máme před sebou novou sérii nahrávek Karla Ančerla v rámci velkého souboru Ančerl Gold Edition. V našich pořadech Rondo a CD Laser se mu věnujeme průběžně a poměrně zevrubně. Je to nezbytné. Nahrávky České filharmonie z padesátých a šedesátých let minulého století pod taktovkou tehdejšího šéfa Karla Ančerla, ale i jeho domácích a zahraničních kolegů vzbudily těmito reedicemi velký ohlas a respekt na mezinárodní půdě. Právě velký zájem ze světa podpořil úctyhodnou akci, do níž se Supraphon pustil a která se mu prozatím podle původního plánu daří naplňovat. Nynější nejnovější nosiče uslyšíme v Rondu. Na listopad pak připravujeme v pořadí již čtvrtou řadu našeho rozhlasového cyklu Zlatý Ančerl. Znovu zaznějí díla v nastudováních pro mnohé známých. Největším přínosem však jsou nahrávky, které se od svého vydání na starých monaurálních deskách doposud nedočkaly žádné reedice.

BOHUSLAV VÍTEK