číslo 39
vychází 13. 9. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 26. září, 11.04 hodin

Radiodárek

Tentokrát za všechno může letošní Den otevřených dveří Českého rozhlasu. Tehdy se ke stolku redakce zábavy ČRo 2 - Praha naklonil nenápadný starší gentleman a zároveň nadšený rozhlasový posluchač, pan Jaroslav Náprstek z Hospodínku. Ze svého bohatého archivu nám ukázal krásné fotografie ze Šardic - vychvaloval obec, kroje, slavnosti, občany - včetně pana starosty. Upozornil nás, že šardický starosta je ten pravý člověk pro rozhlasový Radiodárek.

Nynější starosta obce Šardice pan Miroslav Gregorovič jako stárek se stárkou Jarmilou Esterkovou na svatomichalských hodech roku 1966; oběma tehdy bylo 16 let Poděkovali jsme mu za pěkný námět, řekli, že ano, že si vše pojedeme ověřit a pak se možná do Šardic vypravíme s celým štábem plnit rozhlasová přání. Pan Náprstek se na nás díval pochybovačně - "Inu,ono se toho naslibuje". Když ale za několik týdnů navštívil znovu budovu Českého rozhlasu na Vinohradské třídě s dvěma taškami plnými nejrůznějších publikací a brožur, vypadalo to, že nám uvěřil.

Obhlídka jihomoravské obce Šardice (vzdálené 11 km jihozápadně od města Kyjov) včetně odchycení pana starosty Miroslava Gregoroviče, nacházejícího se každých pět minut úplně někde jinde, se nakonec vydařila. Přesvědčili jsme se na vlastní oči (a pochopitelně zejména uši), že chvála Šardičanů z úst pana Náprstka i dokladovaná faktografie jsou pouze slabým odvárkem skutečnosti. V malebné vsi s bohatou kulturní, vinařskou a v minulosti i hornickou tradicí se stále buduje, tvoří, sportuje i hoduje opravdu naplno. (Místní hody, pořádané vždy na svátek sv. Michala, tj. v neděli po 29. září jsou významnou církevní, společenskou a folklorní událostí.)

Jestli si tedy někdo opravdu zaslouží Radiodárek, tak pan Miroslav Gregorovič a jeho 2 199 spoluobčanů. Zda se všichni Šardičané vešli do obecní haly U Orla, kde se pořad natáčel, neprozradíme. Jisté však je, že se tam musely vejít všechny místní kapely - Mladá muzika ze Šardic, dechová hudba Ištvánci, Šardičanka a cimbálová muzika Denica - stejně jako moderátor pořadu Petr Novotný a herci na přání: Zuzana Slavíková a Ladislav Lakomý.

(hnd)