číslo 39
vychází 13. 9. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Naposledy postaru

A je to tu. Prázdniny skončily a s nimi i letní schemata všech našich televizních stanic. Zase už je třeba inovovat, ohromovat, zahlcovat... Na startu se už třesou nové původní seriály, zaručeně úspěšnější než ty předchozí, nové reality shows, zkrátka konzument se jistě má nač těšit.

Uplynulý týden by se byl nesl v pozdně prázdninovém ospalém duchu, nebýt beslanského prvního září. O hrůze a beznaději vypovídaly nejen otřesné záběry, ale tentokrát i neopakovatelný výraz zpravodaje České televize v Rusku Martina Jazairiho, v němž se mísily tíseň, únava a smutek z věcí prožitých a hlavně spatřených. Daly jeho zprávám takový punc autenticity, až z toho mrazilo.

V sobotu uvedla ČT na svém druhém programu záznam inscenace Národního divadla Komedie omylů. Další pokus o "aktualizaci" Shakespeara měla tentokrát na svědomí maďarská režisérka Enikó Eszenyiová a bylo vidět, že její nadšení z nových možností starých textů nadchlo i herce (Filip Blažek, Martin Preiss ad.). Přesto se domnívám, že s takovým obsazením by byla klasika stejně půvabná a nový háv tak trochu postrádal smysl.

V neděli zvítězila u nás doma Aneta. Nikoliv proto, že bychom pohrdali původní českou televizní tvorbou, ale proto, že jsme nový produkt ČT s názvem Zlatá brána viděli v předstihu a Andreje Besčastného jest lépe vidět na jevišti v nějaké zdařilé operní kreaci než jako málo věrohodného gastarbeitera ve zmíněné inscenaci. Škoda, začalo to tak slibně: expozice Marty Vančurové slibovala niternou sondu do života osamělé ženy po padesátce, ale zvrhla se v bezmála akční historku se samoúčelnými postavami i zápletkami - dlužno říci, že vynikající herečka je v tom nevinně!

Čistý Anetin zpěv a upřímný projev mi nalily do žil tolik optimismu, že jsem už po několikáté neodolala temnému kouzlu Betonové zahrady, na kterou si příznivci náročnějších filmů museli počkat do půlnoci. To už se ale psal nový den, nový týden a s ním už vlastně úplně nové programové schéma...

JANA CIMBUROVÁ