číslo 39
vychází 13. 9. 2004

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Marsyas od začátku

Písničky z druhého břehu, ČRo 2 - Praha, 25. září, 21.04

Pražskou formaci Marsyas můžeme směle označit za klíčovou pro definici českého folkrocku sedmdesátých a osmdesátých let. Nyní se kapela, vždy překypující muzikantskými osobnostmi, po delší odmlce opět vrací na pódia a snad i do nahrávacích studií - vydavatelé tudíž nelenili a čekání na nové písničky posluchačům zpříjemnili bilančním albem Marsyas 1978-2004.

Skupina, od jejíhož založení uplynulo loni už třicet let, debutovala eponymní nahrávkou z roku 1978, dodnes svěží a přesvědčivou deskou zachycující ideální poměr mezi inspirací (v tomto případě americkou skupinou Crosby, Stills, Nash & Young) a autorskou suverenitou. Krátce po vydání alba však zakládající členy Zuzanu Michnovou a Petra Kalandru opustila zásadní "třetina" souboru - Oskar Petr. Nejprve se přidal k Jazz Q Martina Kratochvíla a posléze emigroval. Složení skupiny se tehdy rozšířilo o kytaristu Pavla Skálu a zpěváka, aranžéra a hráče na perkuse Jiřího Vondráčka - v tomto obsazení Marsyas nahráli druhou desku Kousek přízně, vydanou v roce 1982. To už byla takřka výhradní autorkou skupiny Zuzana Michnová, jedna z nejcharizmatičtějších českých zpěvaček. Výrazně ovlivnila i třetí album Jen tak, na němž základní osu Michnová - Kalandra - Skála doplnili bubeník Jaroslav Petrásek a také Jaroslav Nejezchleba, schopný multiinstrumentalista, zvládající violoncello, baskytaru, housle i piano. Dosud poslední studiové album V přítmí vyšlo v roce 1988, kdy po dalších personálních změnách kapela značně přitvrdila a upřímně řečeno - moc jí to neslušelo. S výjimkou vskutku příležitostných koncertů a reedic starých desek se potom nad skupinou na dobrých patnáct let zavřela voda.

Kompilace Marsyas 1978-2004 vývoj kapely nedokumentuje příliš výstižně, je patrné, že výběr skladeb byl veden poněkud pragmaticky, s ohledem na personální složení "reinkarnovaného" souboru, blízké sestavě Marsyasu z období druhého alba Kousek přízně. A tak je tu hned osmkrát připomenuto právě toto album, zatímco z ceněného debutu nalezneme jen Kalandrovu píseň Postavím si dům z obilí a Hřebejkovým Pupendem opět oprášeného Petrova Zmrzlináře. To jistě nic nemění na kvalitě alba, ovšem přesný obrázek o tvorbě Marsyasu posluchači získají daleko spíš poslechem všech řadových desek, v minulosti ostatně kompletně reeditovaných.

Jediná nová píseň Země Bójů věští, že ke skupině není nutno přistupovat s pietou. Koncerty a doufejme, že i nové studiové album napoví o budoucnosti Marsyasu ještě víc.

MILAN ŠEFL

(Marsyas 1978-2004. CD, 76 minut. Vyd. Supraphon, 2004.)

Písně z výběrového alba Zuzany Michnové (na snímku) a skupiny Marsyas si můžete poslechnout v sobotu 25. září po 21. hodině na ČRo 2 - Praha.