číslo 38
vychází 6. 9. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 14. 9. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 9.00 hodin

Hilary Hahn a Olivier Latry

Ne, tito dva umělci se spolu nesešli k žádnému společnému vystoupení. Pouze se ve stejné době objevily jejich nové kompaktní disky a shodou okolností jim tedy patří společné Rondo, pořad, který se věnuje novinkám na zvukových nosičích.

Hilary HahnHilary Hahn jsme slyšeli na loňském Pražském jaru se San Francisco Symphony Orchestra. Hrála Stravinského koncert a hrála ho strhujícím způsobem. Setkali jsme se s ní ale také už několikráte v našem Rondu. Naposledy při příležitosti jejího debutu u vydavatelství Deutsche Grammophon - tím byla nahrávka Bachových houslových koncertů. Dnes už patří k renomovaným umělkyním, vyhledávaným nejrenomovanějšími hudebními pořadateli. Její nový počin možná v lecčems vyvrátí některé kritické názory, že tato mladá houslista staví více na brilantní technice než na dokonalém ztvárnění díla z hlediska hlubšího uchopení. Její nový kompaktní disk přináší tentokráte totiž díla spíše lyričtějšího zaměření, kde brilantní technika rozhodně nemůže být hlavním artiklem. Navíc se jedná o anglické teritorium, které u nás stále není příliš známé. Obě díla (rozsáhlý houslový koncert Edwarda Elgara a romance The Lark Ascending) jsou ovšem trvalkami světových pódií.

Nový kompaktní disk francouzského varhaníka Oliviera Latryho, známého z koncertů po celém světě, ale především z pařížské katedrály Notre Dame, je velmi neobvyklý z hlediska dramaturgie. Komponisté pro tento královský nástroj nepsali jen původní díla, ale pořídili mnoho úprav známých skladeb určených pro úplně jiný instrument či pro celý orchestr. Takový úkol rozhodně není snadný, neboť dílo by mělo zachovat svou původní identitu, ale zároveň by adaptace a samozřejmě i následná interpretace měly respektovat charakter, možnosti a specifiku varhan. Jak se to zdařilo - a mezi upravovateli čteme i zvučná jména! - náš pořad rovněž posoudí.

BOHUSLAV VÍTEK