číslo 38
vychází 6. 9. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


PRÓZA V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, četba na pokračování od 19. září, vždy v 18.30

Škvoreckého Lvíče

Svému románu Lvíče dal jeden z našich nejvýznamnějších současných prozaiků Josef Škvorecký (narozen 27. září 1924 v Náchodě) neobvyklý podtitul Koncové detektivní melodrama. Kniha, napsaná ještě v domácím prostředí (v letech 1963-1967), vyšla v nakladatelství Československý spisovatel v roce 1969, který se stal pro autora zároveň přelomovým rokem jeho odchodu do exilu.

Josef ŠkvoreckýJedna ze základních rovin tohoto románu s detektivní zápletkou, odehrávajícího se v parném létě na přelomu 50. a 60. let minulého století v Praze, odhaluje čtenáři zákulisí nakladatelského prostředí i s jeho dnes již těžko uvěřitelnými, tehdy však zcela běžnými praktikami. Škvorecký zde těžil ze svých vlastních prožitků a zkušeností z období činnosti nakladatelského redaktora. Zasvěcení pamětníci navzdory autorovu výslovnému upozornění, že se zde "nezpodobňují reální lidé, nýbrž pouze reálné postoje v rudimentárních manifestacích", dokázali některé postavy identifikovat s konkrétními literáty. S časovým odstupem se autorovo věrohodné líčení prostředí i dialogů jednajících postav zároveň stalo autentickým přiblížením dobové atmosféry příběhu.

Hlavní dějovou linii příběhu tvoří nenaplněný vztah mladého redaktora Karla Ledna ke krásné, záhadné, leč chladně odmítavé slečně Lence Stříbrné. Ten pak její podivné a zdánlivě nelogické chování v závěru knihy překvapivě odhalí v nečekaných souvislostech.

Škvoreckého román Lvíče byl širší veřejnosti představen i v úspěšné filmové podobě pod názvem Flirt se slečnou Stříbrnou.

Dvanáctidílnou četbu na pokračování připravil Jiří Langer. V režii Markéty Jahodové účinkuje Jan Vlasák.

(est)