číslo 38
vychází 6. 9. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.10

Chateauneuf du Pape

Když ve 14. století hledali papežové z Avignonu jakýsi vejminek, vydali se jen kousek na sever a založili si tam letní sídlo, které označili jako nový zámek - chateau neuf. Tehdy určitě netušili, že tak dají vzniknout vesničce, před níž dnes smekají vinaři z celého světa. V desítkách různých cave neboli sklípků můžete ochutnávat to jedinečné kořeněné víno výrazné chuťové hloubky, které si s ničím nemůžete splést.

Ulička v Chateauneuf du Pape s vchodem do jednoho z typických tamních sklípkůChateauneuf du Pape najdete mezi Avignonem a městem Orange. Už zdálky vás vítá hrad na kopci, ale když dojdete až k němu, vzpomenete si na potěmkinovské vesnice - z chlouby papežů totiž zbyla jen jediná zeď, zbytek pevnosti nevydržel náboženské války. A tak tam nahoře máte pocit, že stojíte u divadelních kulis.

Když si prý během druhé světové války Němci mezi sebou sdělovali dojmy z nově dobytých území, tak všichni záviděli těm, kteří obsadili tento malý kousek Francie. Dostali se totiž až do sklípků a veškeré drahocenné víno vypili.

Všechno o něm se dozvíte v místním muzeu, kde můžete potkat i Laurenta Grottu, který o Chateauneuf ví vše. Ještě předtím, než zajdete do jednotlivých sklípků, měli byste se zastavit právě tady. "Toto muzeum vysvětluje historii klasifikace Apellation d'origine controleé, tedy AOC. A protože jsme v údolí Rhony a hlavně v oblasti Chateauneuf du Pape, věnujeme se převážně tomuto území," vysvětluje Laurent.

Možná vás překvapí, že až šedesát procent produkce jde na export, a přestože jde o víno mimořádně kvalitní, ve sklípku ho pořídíte za přijatelnou cenu - za dvacet, ale někde i za čtrnáct či dvanáct eur. Na území kolem vesnice se každoročně vyrobí asi 110 tisíc hektolitrů vína a pěstitelů je tu více než dvě stě. A co je pro toto víno typické? "Je to víno, které má skvělou mezinárodní pověst, získalo mnoho ocenění a jeho kvalitu zkoumají špičkoví degustátoři. Není to víno, které se pije okamžitě, je určeno ke zrání - optimální doba je mezi pěti až osmi lety. Vyrábí se z třinácti povolených odrůd a podle mého je chuťově velmi bohaté. Nejčastěji se pije k sýrům nebo k červenému masu," vysvětluje Laurent Grotta.

V Chateauneuf du Pape se můžete toulat mezi jednotlivými apelacemi, zastavit se, kde chcete, ochutnat výjimečné víno a pak si nějaké koupit. Ze všech francouzských vín má právě toto nejvyšší minimální procento - některé apelace mají až 14 procent, proto doporučuji rozvahu. A nechte si také vyprávět o jednotlivých apelacích - v Domaine Clos de Pape se můžete dozvědět, proč se víno z jednotlivých apelací mezi sebou chuťově liší. "Protože Chateauneuf du Pape má několik různých odrůd a ty jsou samozřejmě odlišné. Je jich třináct, a přestože všechny mají relativně stejné podmínky, tedy stejnou půdu a slunce, tak se pochopitelně kvalita liší. Hodně záleží na tom, jak se o víno staráte," říká Laurent.

Z Chateauneuf du Pape odjíždím s několika lahvemi kvalitního vína. S portským má společné to, že i tady je půda kamenitá, a kámen, jak známo, má schopnost absorbovat teplo, proto jsou vinice "vyhřívané" i v noci. A když už do světoznámé vesničky zavítáte, jaké víno byste si měli odvézt? "Nejlepší ročníky jsou 1995 a 1998 a také 1990, ale ten už je dost vzácný. A samozřejmě loňský ročník, ten byl výjimečný, přímo magický."

JAN ŠMÍD