číslo 37
vychází 30. 8. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Čtvrtek 9. 9. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 20.05 hodin

"Paměť krajiny" - vyprávění o zaniklé obci Sklenářovice

Zdá se téměř neuvěřitelné, kolik v novodobé historii zmizelo vesnic a měst z mapy českých zemí. Krkonošské Sklenářovice jsou dokladem toho jak radikální zásah do života Čechů znamenalo vysídlení Sudetských Němců: jejich minulost měla být odsunuta spolu s nimi, jenže zůstalo po nich cosi, co odsunout nelze - krajina. Cesty, které nikam nevedou, lány plevele namísto luk a polí, rozpadající se kamenné zídky, zčernalé kmeny ovocných stromů - důkaz, že zmizely především Sudety lidské práce, jejíž hodnoty jsme neuměli uchovat.

Sklenářovice, neboli Glasendorf, obec pod Rýchorami, poprvé připomíná trutnovský kronikář Šimon Hüttel v roce 1515. I když už ve 13. a 14. století pracovaly mnohde po okolí železné hamry a přímo v sousedství se rýžovalo zlato, Sklenářovice se spíše, než těžařstvím, připomínají skutečně sklářskou výrobou. Právě z této vsi pochází i vůbec první psaná zmínka o lavině v Krkonoších, a zajímavé je i to, že v dobách největšího rozkvětu měla téměř tolik obyvatel, jako Janské Lázně. Dnes tu zbyl jen starý kamenný můstek a kříž, kaplička a pomník padlých.

Průvodci historií i současností Sklenářovic byli autorce pořadu Elišce Pilařové ekolog, horolezec a jeden z nejlepších znalců Východních Krkonoš, doktor Pavel Klimeš a soukromý badatel a publicista Antonín Tichý.

(ep)