číslo 36
vychází 23. 8. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pátek 3. 9. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 6.45 hodin

Sklízení, třídění, ukládání

Zralost plodů peckového, jádrového i bobulového ovoce je dána druhem a jeho odrůdou. Samotnou zralost rozlišujeme na sklizňovou a konzumní. Ta druhá je obdobím k jeho spotřebě v čerstvém neupraveném stavu. Sklizňovou zralost - známou z pěstitelské praxe - obvykle poznáme snadnou oddělitelností stopky plodu od plodonoše, tedy od větévky. Plody se tedy nemají trhat, ale sklízet neboli česat.

Ihned při sklízení nebo krátce poté, je třeba plody roztřídit na zcela bezvadné a vhodné k uložené do skladových přepravek. Plody poškozené (škůdci, chorobami, mechanickým způsobem) a nedovyvinuté vyřazujeme a upotřebíme jinak nebo je zužitkujeme třeba do kompostu.

Úložné prostory využijeme k dlouhodobému skladování plodů, ale předtím ještě přiměřenou dobu necháme plody s přepravkami v chladnějším prostoru. Někdy se totiž v prvních týdnech po sklizení projeví některé skladové choroby, např. zčernáním nebo zhnědnutím ovoce, účinkem sklovitosti nebo hořké (= fyziologické) pihovatosti. A takovéto plody je třeba ihned vyřazovat, teprve pak dáváme přepravky na místo do sklepa.

(pel)