číslo 36
vychází 23. 8. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 5. září, 11.04 hodin

Diplomatům nesluší jen frak

Nutno ovšem dodat, že Martin Stropnický je v této chvíli už jen diplomatem bývalým. I tak to však pro Velké Němčice byla událost, když tam zavítal. Diplomaté, i ti "vysloužilí", sem zrovna často nepřijíždějí. Možná i proto, že to "velké" někdo myslel spíš jako vtip, obec je to spíš malá. Ten název ovšem mohl být také míněn jako hold zdejšímu vínu, o jehož znamenitosti se už mohla přesvědčit celá řada hostů Radka Brzobohatého.

Jindřich HovorkaMartin StropnickýPravdou ovšem je, že návštěva Martina Stropnického, jenž si stejně úspěšně jako na divadelních prknech vedl i jako diplomat v salonech, poněkud zaskočila společnost, scházející se ve vinném sklípku Jaroslava Rezla. Panovala totiž obava, že host, pořád ještě ve vleku diplomatických zvyklostí, pojme návštěvu příliš oficiálně a přijede ve fraku. Otázka zněla, jak ho v takovém případě uvítat. Někdo z kruhu BROLNu navrhl, že by se měla zahrát hymna. Pochopitelně moravská. Po bouřlivé debatě byl tento návrh zamítnut, a to z prostého důvodu, že taková hymna už není, Morava o ni přišla s rozpadem federace. Ta hymna totiž byla půvabným objevem básníka Jana Skácela, jenž za ni prohlásil onen malý okamžik ticha mezi českou a slovenskou hymnou.

Naštěstí Martin Stropnický sem nezavítal ve fraku, a tak se ta hodinka u vína nijak zvlášť nelišila od těch předešlých. Radek Brzobohatý tedy kladl (ne)vinné otázky, Martin Stropnický zajímavě vyprávěl o divadle i diplomacii, BROLN s Jindrou Hovorkou v čele jim k tomu hrál, zpívali dva Františkové, Kovařík a Černý, a spolu s nimi tentokrát i Olga Kostelencová.

Svědectví o tom všem vydá pořad (Ne)vinný dotazník Radka Brzobohatého.

Škoda jen, že o kvalitě vína - jako vždy bylo znamenité - rozhlasový pořad podat výklad nemůže. S tím však si posluchač už jistě nějak poradí.

(mym)