číslo 36
vychází 23. 8. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Zamyšlení téměř olympijské

Ještě než nastaly týdny, kdy druhdy umělecký program ČT 2 pohltil sport, užili jsme si tamtéž vzácnou rovnováhu mezi hodnotnými filmy a hodnotným sportem. Koneckonců, přijít o pár filmových klubů ve jménu ušlechtilých idejí olympijských her je přece jen lepší než přijít o ně skrze regionální fotbalová utkání. I když ? můj nejsilnější filmově-televizní zážitek uplynulého týdne s klubem nesouvisí: byl jím totiž britský snímek Zatracená noční dřina, vysílaný ve středu ve 20 hodin: jak důstojný soupeř Chalupářům!

Ve čtvrtek se, bez jakékoliv publicity (nějak se asi nehodil do koncepce Aktivního léta) vysílal nenápadný, obyčejný, ale jako vždycky výmluvný dokument Pavla Kouteckého Náměstí o tom, co se stane, když se místo, které všichni zakonzervovali ve svých myšlenkách jako opuštěné a nevyužité, stane předmětem snah o velké změny. Už jen na téma, zda stará továrna s vysokým cihlovým komínem se má zbourat či naopak chránit, byly názory natolik rozdílné, že konec nemohl být jednoznačný...

Jak to měli jednoduché v tom starověkém Řecku! Asi by se podivili nejen našim hodnotovým žebříčkům, ale i sportovnímu byznysu. Je samozřejmě úchvatné, že se tolik lidí z nejrůznějších konců světa sejde, aby v míru a pokoji změřili síly, ale... Utichly zbraně byť jen na minutu? Ne, ale zato se zvýšil počet televizních společností, které sportovní klání (jimiž protékají proudy sponzorských peněz, o kterých se může válkou sužovaným občanům jen zdát) přenášejí. Velkolepá aténská zahajovací šou byla opravdu dobře připravená, klobouk dolů před výkony všech českých komentátorů, ale ve výsledku je to pro chod světa asi stejně důležité jako soukromí našich ministrů, do kterého nám dala nahlédnout tentokrát ČT v pořadu Bez obalu.

JANA CIMBUROVÁ