číslo 35
vychází 16. 8. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, 28. srpna, 22.45 Z hlubin plačící

Karel Hlaváček: Můj Kristus (Tento autoportrét nakreslil básník ve 23 letech)Byl krásný červnový den rozpálený sluncem, den, v němž se rozevírají purpurové růže napsal Jiří Karásek ze Lvovic bezprostředně po pohřbu básníka, výtvarníka a výtvarného kritika Karla Hlaváčka, který zemřel 15. června 1898. Mladý, ještě ne čtyřiadvacetiletý literát, sugestivní básník, jeden z nejopravdovějších své generace, tvůrce kroužící kolem Moderní revue, trýzněný "nemocí chudých" tuberkulózou, ještě stačil - několik týdnů před smrtí - vydat sbírku Mstivá kantiléna. O knížce pak F. X. Šalda napíše: Pan Hlaváček je snad nejvyslovenější, nejplněji a nejryzeji, nejvlastněji lyrický talent moderní naší generace. [...] Stříbrný, vysoko trysklý pramen flétny, zlomený v teskné roztříštěné pršce, v rozhozených krůpějích, které někdy vyhlížejí jako umělá a bravurní hra, jako zábava dlouhé chvíle a šťastně a virtuózně provedené žonglérské triky, které však brzy prozradí svou podstatu tím teskným, z hlubin nitra plačícím melodickým steskem, tou lkavou hudbou vnitřního, plného témbru, jaký vždycky schází dutým, z vnějška lepeným hračkám.

Hlaváčkův pohřeb se tehdy konal v básníkově rodné pražské Libni (žertem prý o tomto území často říkal, že je to jeho království, které začíná u Invalidovny) a víc než s literátem či výtvarníkem se obec loučila s cvičitelem a funkcionářem Sokola, jak reportérsky dosvědčuje anonymní zpravodaj: U rakve stáli členové libeňského Sokola s tasenými rapíry jako čestná stráž. O 4. hodině vykonal církevní obřady dp.farář Páv, načež rakev vnesena na nosítka, která nesli sokolové. Pohyblivý špalír tvořily kol rakve dvě čety sokolů. Průvod zahájila tělocvičná jednota Sokol, jíž jedním z nejlepších náčelníků byl zesnulý. Hlaváček však byl především výjimečný básník (a divoký kreslíř), jehož lyrika je bytostně prožitá, protrpěná a prostýskaná, bez křečovitých póz a umělých konstrukcí. Tragický témbr jeho mollových stupnic je vyjádřen uhrančivou a v české poezii zcela jedinečnou melodickou virtuozitou.

Literární pořad Proletář s tlumenou hudbou v nitru, který uvádíme u příležitosti 130. výročí básníkova narození (29. srpna 1874), připravila Vlasta Skalická.

MILOŠ DOLEŽAL