číslo 35
vychází 16. 8. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.10

Množení pand ve Washingtonu

Na začátku týdne toho byly ve Washingtonu plné noviny a plodnost černobílých pand velkých ze zdejší zoologické zahrady rozebírali odborníci v lokálních televizích. Na žádost Českého rozhlasu o rozhovor ale tiskové oddělení ZOO tři dny neodpovídalo, pak sdělilo, že jsou všichni experti na pandy na dovolené, a zakázalo nám natáčet s dobrovolníky, kteří o pandách vyprávějí u výběhu návštěvníkům. Vrcholem bylo, když nás tisková mluvčí zahrady upozornila, že naši přítomnost oznámí policii. Nabízí se otázka, co washingtonská zahrada, kam přišlo za pandami už 6 milionů lidí, před světem tají?

Krásné jarní dny přilákaly do zoologické zahrady mnoho rodičů s dětmi a školních výprav. Zebry, sloni, žirafy a bizoni sklízejí obdivné výkřiky nejmenších. "Jdeme na pandy," velí jedna z vychovatelek. Děti proběhnou pavilonem, bez povšimnutí minou zasklený velín, kde září dvacet obrazovek, které sledují každý pohyb vzácných medvídků. Pandy jsou venku a naštěstí jsou velice čilé. Malá Anna z Virginie mi říká, že jí je už šest a půl a panda se jí líbí, a také její spolužák Daniel si myslí, že jsou medvídci prima.

Z tlampačů nad výběhem se každých deset minut ozývá hlas informátora, který komentuje, co pandy právě dělají. Dobrovolník ale říká, že pandy prospí až polovinu času, a když se ho ptám, zda jim nevadí křik desítek dětí, tvrdí, že je to zneklidňuje jen občas. Také experti v americké televizi tvrdili, že pandy, které jsou v zajetí celý život, jsou na hlučné davy zvyklé.

Otázka, zda mají vzácná zvířata dostatek klidu, padla poté, co během minulého víkendu zaplavily washingtonskou zoologickou zahradu tisíce lidí, aby, jak jim média slibovala, sledovali sexuální hrátky mladé dvojice. Samice může zabřeznout jen dva nebo tři dny v roce, a tak Američané popadli rodiny, fotoaparáty a videokamery a obléhali výběh. K očekávanému sexuálnímu aktu ale nakonec nedošlo, i když mezi návštěvníky s dalekohledy byli ti, kteří se dušovali, že něco slibného se v houští za bambusem dělo.

Po analýze záběrů z kamer ošetřovatelé tvrdí, že podobně jako loni vyšlo mazlení pand i letos naprázdno, šestiletý nápadník Tian Tian totiž klíčové dny víceméně prospal na kládě a vůbec nepochopil vyzývavé chování o rok mladší partnerky Mei Xiang, která své snažení nakonec pro letošek vzdala. Odborníci říkali, že dospívající pandy mají na založení rodiny ještě dost času, ale nakonec přece jen na poslední chvíli rozmrazili spermie z loňska a přistoupili k umělému oplodnění.

Ve Spojených státech chovají pandy na několika místech, ale žije tady jediný medvídek, který přišel na svět v Severní Americe, ve slavné ZOO v San Diegu. Cestou domů jsem přemýšlel, proč se ve washingtonské zoologické zahradě tak bojí novinářů - možnou odpověď jsem našel ve svém archivu. Loni tu opakovaně docházelo k záhadným úmrtím vzácných živočichů, probíhalo rozsáhlé vyšetřovaní, odvoláno bylo vedení parku, obavy o úroveň péče o zvířata to ale nerozptýlilo.

Dobrá zpráva z Washingtonu je ta, že když se nenarodí pandy živé, pomohou městu výtvarníci. V létě totiž rozmístí po městě 150 divoce pomalovaných pandích sošek.

MIROSLAV KONVALINA