číslo 34
vychází 9. 8. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


PRÓZA V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava, 20. srpna, 20.00 hodin

Hrob a jiné povídky

Guy de MaupassantMaupassantovský pořad z cyklu Pokračování za pět minut nese název Hrob a jiné povídky. Jak titul napovídá, nepůjde vskutku o žádné humorné příhody pro zasmání. Názvy jednotlivých textů, z nichž je pásmo zkomponováno, dokreslí pochmurnou atmosféru dvouhodinového bloku Maupassantových povídek a hudby: Hrob, Moiron, Opilec, Otcovražda, Vendeta a Utonulý. Léto na vlnách stanice ČRo 3 - Vltava patří tentokrát zločinu a temným stránkám lidské povahy. Francouzský prozaik, dramatik a žurnalista Guy de Maupassant (1850-1893) patřil k nejpronikavějším znalcům odvrácené strany lidských duší, byl trpělivým zapisovatelem a fabulátorem lidských neřestí a hříchů, dokázal na ploše krátké povídky rozehrát mistrnou partii souboje dobra a zla. Složitost lidské psychiky Maupassanta přitahovala dlouhou dobu a spisovatel se o lidském nitru dozvídal mnoho zajímavého i prostřednictvím četby odborných textů z oblasti psychiatrie.

Guy de Maupassant, tento workoholik, který za deset let napsal devětadvacet svazků a ve třiačtyřiceti zemřel v děsivých psychických a fyzických mukách v blázinci, nebyl ovšem jen autorem skvělých povídek - napsal jich přes tři sta, mj. slavnou Horlu - ale také šesti románů (připomeňme Příběh jednoho života), několika divadelních her, tří svazků cestopisů a dlouhé řady novinových statí, některých rázu fejetonistického, jiných až esejistického.

V pořadu Hrob a jiné povídky podnikneme s francouzským mistrem prózy 19. století několik výprav do pochmurných končin lidského konání. I citlivější povahy snad tyto pochmurné příběhy snesou za letního večera lépe než za dlouhé zimní noci...

Texty v překladu Dany Melanové jsou převzaty ze souboru povídek Guy de Maupassanta Ďábel a jiné povídky (Odeon, Praha 1997). V režii Dimitrije Dudíka účinkují Jan Hartl a Bořivoj Navrátil.

(tur)