číslo 33
vychází 2. 8. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Neděle 15. 8. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 8.04, repríza 19. srpna v 14.30

TOULKY ČESKOU MINULOSTÍ - 477

Respublica Bohemiae

V nedávné době vyšla tiskem na veřejnosti celá řada popisů jednotlivých států, a to nejen národů vzdělaných, ale dokonce i zaostalých. To mne, žijícího ve vyhnanství, přimělo takřka s neodolatelnou nutností, abych v duchu pojal a písemně zpracoval něco podobného o státě svého národa. Požadavek ten vynořil se proti mé vůli a vytrvale jsem se mu bránil. Přál jsem si zajisté - a ani nyní mě to přání neopouští -, aby ruku k dílu takovému přiložil někdo, kdo by byl lépe vyzbrojen zkušeností, znalostí a soudností, kdo by měl po ruce bohatší doklady stejně o soudobých jako o starších dějinách českých a jehož přístřeší by bylo stálejší a bezpečnější. Avšak až doposud nespatřil jsem nikoho, kdo by se takové práce chtěl ujmouti. Proto jsem nikterak nemohl věc déle odkládati a zdržeti se od spisování.

Těmito slovy předznamenal autor svou knihu. Nazval ji Respublica Bohemiae, což se překládá do češtiny jako O státě českém. 5. listopadu roku 1633 ji dokončil, věnoval dvěma synům někdejšího zimního českého krále Fridricha Falckého, a podepsal se jako nejoddanější služebník, z vlasti vyhnaný. Mistr Pavel Stránský.

Narodil se pravděpodobně v lednu 1583 ve starobylém městečku Zápech, ležícím na dohled od Brandýsa nad Labem. Zapští ze Zap, to je jméno staré vladycké rodiny. Chlapec nejprve docházel do školy v Brandýse nad Labem, odkud odešel na studia do Prahy, navštěvoval pražskou staroměstskou školu u svatého Jiljí, odtud přešel na artistickou fakultu Karlovy univerzity. Ve čtyřiadvaceti letech se stal bakalářem a rok nato mistrem svobodných umění. Z té doby se dochovala první Pavlova latinská literární díla ve stylu humanistů. Poprvé se v nich podepisuje jako Paulus Stranski...

JOSEF VESELÝ