číslo 31
vychází 19. 7. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

O Febiu atd...

Na první pohled okurková sezóna. Jeden by neřekl, že jsme v tak vážné politické situaci. Grossova jednání už jsou fádní, ale to drama, když z pražské ZOO uprchlo pelikání mládě nebo když se jednou domácností prohnal kulový blesk! Česká televize zkrátka zůstává nadále uvězněna ve své rozpolcenosti. Musí být i nadále intelektuální a zároveň zábavná, což je mnohdy nerozlousknutelný ořech.

Na tuto rozpolcenost však ČT začíná pozvolna doplácet. Přišla totiž o jeden z nejsledovanějších projektů - Cestománii. Fero Fenič se po mnoha peripetiích (trvajících několik let a týkajících se nejen zmíněného cyklu) rozhodl prodat tento svůj produkt Nově. Není pochyb o tom, že Cestománie svým ustrojením na komerční televizi patří a bude jí slušet mnohem víc než ČT. Je líbivá, pestrá, povrchní a neklade si žádné vzdělávací ambice. Otázkou je, do jaké míry jde o nutný kompromis a jaké byly Feničovy původní představy. Možná, že do této podoby dovedla autory právě ČT s požadavky divácké atraktivity.

Za varující ale pokládám, že s Cestománií zřejmě z obrazovek veřejnoprávní televize zmizí všechny projekty Febia (Oko, Gen, Genus, Jak se žije atd... nyní už přežívají jen v podobě občasných repríz), ve velké míře kvalitní dokumenty, které není za současného stavu ČT schopna sama vyprodukovat. A tak se propříště musí více spoléhat na kvalitu zahraniční, i když i té začíná ubývat: už přes rok chybí například pravidelná rubrika pro převzaté dokumentární filmy se sociální tematikou. Odklon Febia od veřejnoprávní televize, ať už byl zapříčiněn čímkoliv (hovořilo se i o přehnaných finančních požadavcích společnosti na ČT) lze považovat za symbolický. Prima a Nova si prostě zase jednou ukously z ČT ta lepší sousta. A i když to, co zbylo, se ještě stále nedá považovat za drobty, o drolivosti nemůže být sporu.

Žádná okurková sezóna. Drama to je. Kam se hrabe úlet pelikána...

JANA CIMBUROVÁ