číslo 31
vychází 19. 7. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Hazardní reportáž

Během léta přibývá tradičně zahraničním zpravodajům Českého rozhlasu ještě jedna, musím říci milá povinnost. Na svých služebních cestách, ale také při výletech ve volném čase, máme za úkol posílat ze zajímavých míst zvukové letní pohlednice. Stál jsem před pár lety jako šéf zahraniční redakce u zrodu tohoto oživení vysílání v době prázdnin, kdy je okurková sezóna a není nálada na těžká politická témata a jsem rád, že jsme u toho setrvali. Díky zvukovým pohlednicím se my zpravodajové podíváme do míst, o která bychom možná ani nezavadili a přesto stojí za to o nich posluchačům něco říci.

Pro mě jsou takovými místy například kasina. Lákala mě doposud převážně ta indiánská, ze kterých především díky hazardujícím americkým důchodcům bohatnou rezervace amerických domorodců. Do chvíle než jsem před pár týdny přijel natáčet do hráčského města Atlantic City ve státě New Jersey jsem netušil, že i já jsem schopen propadnout bezhlavě něčemu jinému než ženám a rozhlasu. V nekonečných sálech největšího hráčského doupěte v Atlantic City, které se jmenuje Taj Mahal, ale s indickou hrobkou má pramálo společného, jsem nejprve po několika neúspěšných pokusech vyhrál na hracích automatech deset dolarů. S těmi jsem se posadil k ruletě a sázel střídavě na červenou a černou a tak jsem svůj dvacetidolarový vklad zhodnotil během pár hodin na několik set dolarů. Servírky nestačily přinášet další a další giny s tonikem a já jsem nabyl dojmu, že toto je můj velký večer, který mě konečně navždy zbaví finanční závislosti na rádiu.

Pro některé posluchače bohužel a pro některé naštěstí jsem hráčské iluzi ten večer podlehl a několikrát za sebou vsadil více než sto dolarů, které jsem předtím vyhrál. Ruleta se točila neuvěřitelnou rychlostí a přátelé mě nestačili včas zadržet. Během asi pěti minut jsem přišel úplně o všechno. Chodil jsem pak nocí po promenádě Atlantic City a do nekonečna jsem rozebíral, kde se stala osudná chyba. Až při zpracovávání zvukového záznamu jsme přišel na to, že se chyba vlastně nestala vůbec žádná, vždyť sem tam nepřijel vyhrávat, ale točit rozhlasovou reportáž a ta se, jak alespoň doufám, i díky vlastnímu prožitku reportéra docela povedla.

MIROSLAV KONVALINA, Washington