číslo 30
vychází 12. 7. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


Petr VoldánZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.10

Vajíčka zlatníka Fabergé opět v Kremlu

Kreml - jeden ze sálů patřících úřadu patriarchy pravoslavné církve s nádhernou klenbou, ale ještě přitažlivějšími exponáty v prosklených vitrínách. To je adresa, kterou budou určitě navštěvovat v příštích dnech a týdnech nejen zasvěcení milovníci prací někdejší carské zlatnické dílny Fabergé, ale určitě bude cílem také těch, kteří se i bez znaleckého zaujetí rádi kochají pohledem na důkazy nevídané zručnosti a invence lidí.

Ten poprask má zdánlivě prozaický důvod: kolekci devíti velikonočních vajíček. Ale ze zlata, briliantů, horského křišťálu a kdoví čeho ještě. "Máme možnost poprvé vidět takové množství prací Fabergé po dlouhé době," potvrzuje mi jedinečnost expozice v Kremlu ředitelka jeho muzeí Jelena Gagarinová. Pokud vás napadá, jestli je nějak spřízněná s prvním kosmonautem světa, pak vězte, že ano - sympatická Jelena Jurijevna je dcerou Jurije Gagarina.

Stáli jsme spolu mezi vitrínami a já nevěděl, kam dřív koukat. Světla bodových reflektorů dopadala na blýskavá vajíčka a já hned věděl, že vám je věrně popsat nedokážu. Ale zkusit to můžu.

Tak třeba Korunovační vajíčko, dílo dvorního carského klenotníka Fabergé. Cenu tohoto skvostu odhadují experti na 18 až 24 milionů dolarů. Aby ne - vedle neocenitelného mistrovství zlatníků si představte miniaturní pojízdný model kočáru z korunovace cara Mikuláše II. Kola z platiny, horský křišťál místo oken, otevírací dvířka, diamanty, zlato. A toto všechno je ukryto jako překvapení ve zlaceném vajíčku jako dárek carevně k Velikonocům v roce 1897.

Oči mi těkají z exponátu na exponát a nevědí, kam se dřív zahledět. "Mně se líbí maličké červené vajíčko, ve kterém je jako překvapení ukryto poupě žluté růže. To, které jako úplně první daroval car Mikuláš II. Alexandře Fjodorovně," popisuje mi Jelena Gagarinová další klenot, který ji nejvíce zaujal. Ale tak bychom mohli postupně procházet kolem všech devíti vajíček z kolekce, kterou v New Yorku koupil letos v únoru podnikatel Viktor Vekselsberg. Viceprezidentovi ropné společnosti TNK - BP, jehož majetek je odhadován na 2,5 miliardy dolarů, dnes tleská celé Rusko.

Tím, že si do své soukromé sbírky koupil druhou největší kolekci vajíček z dílny klenotníka Fabergé na světě - větší v počtu deseti kusů má jen moskevská Kremelská státní zbrojnice a další "drobečky" z celkem padesáti sedmi vyrobených vajíček vlastní třeba královna Alžběta II., švédský král nebo kontroverzní popová hvězda Michael Jackson -, tím si koupil srdce ruských politiků i obyčejných lidí. Vrátil totiž do Ruska poklady, které po bolševické revoluci stát odprodal. Projevil se prý jako pravý patriot a mecenáš, na rozdíl od kritikou stíhaných oligarchů, kteří si za miliony dolarů kupují hračky, jako je fotbalový klub Chelsea, za což miliardáři Abramovičovi nepřestávají lidé v Rusku spílat.

Ať tak či tak, do Ruska se v podobě devíti vajíček Fabergé poprvé vrátilo něco cenného. "Je znamenité, že to, co kdysi bylo vyvezeno ze země, se sem vrátilo," říká mi Jelena Gagarinová. Když se vám to povede a budete náhodou v době do 25. července v Moskvě, přijďte se sami přesvědčit, že velikonoční vajíčka nemusí mít jen skořápku, ale že v dílnách carského zlatníka Fabergé dokonce slepice snášely vajíčka zlatá.

PETR VOLDÁN