číslo 30
vychází 12. 7. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Místo nahoře a Jakubiskova pouta

Český divák se chce bavit, český divák má rád dobré konce. Ještě dost dlouho před tím, než byla do funkce ředitele programu ČT jmenována někdejší odbornice TV Nova na koláče (ty, které tak rád servíroval pan ředitel k sobotnímu obědu), na tuto hlubokou pravdu přišla dramaturgie původního seriálu Místo nahoře. Nadějnému scenáristickému triu Dobeš - Kopřiva - Pavlovský se to příliš nelíbilo. Režisér Smyczek byl, zdá se, pro. Výsledkem se ovšem nestal kompromis, ale rovnou rozpačitý bezpohlavní tvar.

V prvních epizodách (kdy scenáristé byli uvedeni nejen jako autoři námětu) jsme mohli sledovat slibně se rozvíjející motivy a zajímavě napsané charaktery - a tomu odpovídající herecké výkony. Postupem času zajímavosti ubývalo, přednost dostávaly situace a motivy jednoduše pochopitelné (tedy zejména milostné), aby se nám nedejbože divák nemusel moc zamýšlet. A tak se z vykuka pana Lukeše stal hodný pán, chápající a moudrý (sice měl milenku, ale ji, ubožačku, bez vysvětlení škrtli kdesi uprostřed děje), krásná vdova Cihlářová byla přímo předurčena pro tragický skon, z třídní potvory, vyzývavě oblékané krásky, se stala usedlá domácí panička, a žena novináře Kadlece odjela na stáž, aby nepřekážela hlavnímu milostnému poměru. A tak dále.

Samozřejmě se našly velmi vyvedené vedlejší postavy, ale karikatury místních drben k nim rozhodně nepatřily. Sympaticky a věrohodně působil novinář Janouch (určitě i díky podání Jiřího Schmitzera), vynikající miniaturou byl i podvodník Jiřího Lábuse. Je pochopitelné, že takový seriál stojí nezměrné úsilí všech zúčastněných. O to více musejí bolet kompromisy (tuším, že i Karla Smyczka - kdeže jsou Housata?). Nebylo by od věci, kdyby právem zhrzení autoři vydali původní podobu scénáře knižně.

Ale - co vlastně chtít? Konkurence je veliká a bude ještě větší, na to zjevně Česká televize již nyní pomýšlí. Ironií osudu však v uplynulém týdnu vysílala také seriálovou podobu Jakubiskovy Tisícročné včely - a to právě ve chvíli, kdy na Primě skončil tento mistr filmového obrazu, jeden z nejvýraznějších evropských umělců, své vystoupení v Rodinných poutech na Primě...

JANA CIMBUROVÁ