číslo 29
vychází 5. 7. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Nad Českou televizí se opět smráká?

Co bylo nejvýraznější událostí uplynulého týdne? "Přece vítězství Česka nad Dánskem na mistrovství Evropy!" jásá nejeden český občan nezávisle na postavení a inteligenci. Jako by nedělní drtivé vítězství bylo náplastí na všechny rány předešlých sedmi dnů. Ale ono to tak není: jak říkávaly už naše sportem nedotčené babičky, chleba kvůli tomu levnější nebude. A proto, když skončil ten skvělý přenos na ČT 2, vkrádala se do naší domácnosti opět neradostná vidina tvrdé reality. V tomtéž týdnu totiž parlament neodsouhlasil zvýšení televizních poplatků, v tomtéž týdnu padla vláda. Zda předčasné volby budou či nebudou, to se ukáže během krátké doby. Zda Česká televize přežije či nikoliv, se možná ukáže ještě dříve.

Jisté jsou jen dvě věci: preference ODS, která by ráda viděla ČT v soukromých rukou, stoupají - a naše veřejnoprávní televize se už teď zmítá v křečích. Ve snaze zvýšit sledovanost za každou cenu se uchýlila k praktikám vpravdě nováckým: podobně jako Nova začala experimentovat se zařazováním pořadů do hlavních vysílacích časů. Omšelý Náhrdelník se ukázal býti nepřitažlivým, a tak programová skladba sáhla po osvědčeném "totáčovém" hitu - seriálu Chalupáři. V rámci aktuálnosti pak dokonce neváhala nejen zaměnit pořady Bez obalu a Otázky Václava Moravce, ale posunout polední zpravodajskou relaci a zkusit přímou konfrontaci se Sedmičkou na Nově.

Skoro to vypadá, jako by si Nova s ČT opět na chvíli vyměnily role. Zatímco ČT triumfuje fotbalem, Nova přesedlala na umělecky náročné filmy. V pondělí 21. 6. večer se totiž v jejím hlavním vysílacím čase (21.10 hod.) objevil nečekaný skvost v podobě amerického snímku Co vlastně ženy chtějí. Pravda, noticka lákala na melodramatický povídkový film (že by ženská alternativa k mužské zábavě na ČT 2?), ale pokud se jí člověk nenechal odradit s tím, že alespoň zjistí, v jakém že to filmu si společně zahrály třeba Glenn Closeová, Holly Hunterová či Callista Flockhartová, byl příjemně překvapen. Přemýšlivý snímek v pomalém tempu se zabýval tématem ženské samoty v nejrůznějších podobách, jednotlivé příběhy se navzájem důmyslně proplétaly, herecké výkony byly přímo skvostné. Jen škoda toho dabingu: takový film bych si dovedla dobře představit v rámci filmového klubu ČT 2, pěkně s titulky.

Je jasné, že politická nestabilita jde ruku v ruce s tou televizní. Je jasné, že fotbalovým fanouškům je úplně jedno, která z našich stanic bude v budoucnu vysílat atraktivní utkání. Ale je bohužel také jasné, že zatímco křečovitá snaha ČT zavděčit se (a přitom pořádně nevědět komu) je jen odrazem zoufalé situace, Nova se při nasazení tohoto filmu jen trochu spletla. Nedopusťme, aby se Česká televize stala Novou číslo dvě (nebo tři?).

JANA CIMBUROVÁ