číslo 27
vychází 21. 6. 2004

Zpět na obsah         

Titulní rozhovor


Rok(y) Sira Charlese
s českou hudbou

Jaký dojem na vás udělala tehdejší Praha?
Víte, za války jsem žil v Austrálii a neměl tedy žádné zkušenosti s válečnými útrapami. Australané se účastnili 2. světové války po boku Britů například v Japonsku, ale neměli jsme ani zdání, jak vypadá skutečná válka, jak těžce ji obyvatelstvo prožívá. Musím říct, že už první dny v Evropě byly pro mě velmi silným zážitkem. Jeli jsme s manželkou Judy vlakem přes zničené Německo a Rakousko, viděli města v rozvalinách, zbořené historické budovy. Strašné. Moje žena ovšem strávila válku v Anglii, znala to, já ne. V Austrálii byly k dostání kupříkladu potraviny po celou válku bez omezení, normálně, což se o Evropě rozhodně nedalo říct.

Co na vás tehdy zapůsobilo nejvíc?
Asi právě ten všeobecný hlad. Byl jsem tenkrát hodně hubený mladý muž - jistě, když se na mně teď podíváte, těžko tomu uvěřit! - a lékaři mi doporučovali vydatnou stravu, dost mléka, másla, masa. Měl jsem na to dokonce v kapse písemné potvrzení, které v Praze fungovalo, zajistilo mi příděly navíc.

Ačkoliv panoval poválečný nedostatek, hudba se čile provozovala.
Ano, to je pravda, bylo tu skutečně plno dobré hudby, Národní divadlo i tehdejší Divadlo 5. května hrály naplno, Rafael Kubelík dirigoval Českou filharmonii, pořádalo se Pražské jaro.

Mohl jste také do opery na představení Janáčka.
Už jsem ho trochu znal - jako hobojista jsem měl příležitost hrát Janáčkovo sexteto Mládí. Je to krásná skladba, ale tehdy jsem ještě vůbec nevěděl, že Janáček je taky operní skladatel. Pak jsem ale v Praze slyšel jeho Káťu Kabanovou a to změnilo celý můj život. Řekl mi o ní tehdejší první hobojista České filharmonie, mladý talentovaný hudebník Jiří Tancibudek. Naléhal na mě, "to musíte bezpodmínečně vidět," a měl pravdu. Mimochodem, Tancibudek brzy po komunistickém puči emigroval z Československa a ve světě udělal kariéru, Bohuslav Martinů pro něj dokonce napsal hobojový koncert. Bohužel právě teď v květnu zemřel, bylo mu osmdesát pět let.

Když je řeč o hoboji: přišel jste k dirigentskému pultu jako "původním povoláním" hobojista, což není zcela běžné, dirigenti bývají spíš houslisté nebo třeba violoncellisté, ne?
Neřekl bych. Všimněte si, že spousta známých světových dirigentů se rekrutuje právě z hobojistů, třeba Václav Smetáček nebo slavný Rudolf Kempe. Pokud dirigent nezačíná s hudbou u smyčcového nástroje - jako třeba Rafael Kubelík nebo Václav Talich - pak to podle mě bývá nejčastěji hobojistou.

Kvůli Talichovi jste vlastně po prvé do Prahy přijel, jak na setkání s ním vzpomínáte?
Dostal jsem stipendium od britské vlády na studium dirigování v Československu na AMU, a měl jsem v úmyslu učit se u Talicha. Ale když jsem dorazil do Prahy, vůbec na mě neměl čas. Měl mnoho aktivit, byl uměleckým ředitelem Národního divadla, řídil svůj vlastní, velmi kvalitní komorní orchestr a hned mi řekl, že pro množství práce se mi nemůže zvlášť věnovat. Doporučil mi, abych chodil na jeho zkoušky. Skutečně jsem na ně chodil. V divadle právě připravoval představení Pelea a Melisandy, a bylo moc poučné vidět ho při práci, hlavně s pěveckými sólisty. Stejně podnětné byly jeho orchestrální zkoušky v Rudolfinu. Když si vzpomenu, že na jeden koncert měl třeba dvacet zkoušek! Ta důkladnost měla rozhodně svůj smysl, pracoval totiž s mladými velmi talentovanými muzikanty, kteří dosud neměli dost zkušeností s orchestrálním hraním. Dnes je spíš obvyklé, že dirigent má s orchestrem před jakýmkoliv koncertem tři čtyři zkoušky - ať je program lehký nebo těžký. Talichovy zkoušky, to byl opravdu zážitek, výuka v praxi. Pak ale bohužel přišel únorový puč a ministr Nejedlý, jeho osobní nepřítel, se ho snažil zničit. Skoro se mu to podařilo.

Nejedlý se choval nepřátelsky k mnoha umělcům a bohužel měl velkou moc své postoje uskutečňovat.
Nenáviděl kdekoho, hlavně hudebníky. Taky Janáčka. Už jako mladý hudební kritik ho považoval jen za provinčního amatérského skladatele, a snažil se ho zničit stejně, jako o generaci později Talicha. Na Janáčka kdysi nemohl, Talich ale kvůli Nejedlému ztratil pozici v Národním divadle a nemohl dirigovat ani svůj orchestr. Hudebníci s ním dál zkoušeli víceméně ilegálně a na koncertech pak hráli bez něj - jako orchestr bez dirigenta. Ale každý věděl, že to s nimi nastudoval právě on.

Setkávali jste se spolu i dál?
Můžu snad - trochu sobecky - říct, že Talichova diskriminace bylo pro mě tak trochu výhrou. Po únorovém puči měl zdravotní problémy s očima, nemohl číst a stáhl se do ústraní v Berouně. V té době jsem tam za ním jezdil a měl konečně příležitost se s ním sblížit. Možná pro něj bylo nakonec docela zajímavé studovat s mladým Australanem. Jenže po únorovém převratu jsme už bohužel s mou ženou nemohli v Praze dlouho zůstat, i když bychom chtěli. Odjel jsem do Anglie a stal se pomocným dirigentem londýnské opery Sadler´s Wells.

Kdy došlo k vašemu dalšímu setkání s Janáčkovou hudbou?
Hned na svém prvním působišti jsem řediteli orchestru doporučil Káťu Kabanovou. V té době byl Janáček ve světě ještě skoro neznámý, jeho opery se nikde nehrály, s výjimkou Její pastorkyně, kterou uvedla ještě před válkou Metropolitní opera. Až na počátku padesátých let jsem uvedl Káťu Kabanovou v Londýně, zpívala se tenkrát samozřejmě anglicky, a to představení mělo velký úspěch. Dokonce takový, že ředitel divadla chtěl hned studovat další Janáčkovy opery. A tak se v tom nevelkém malém londýnském operním divadle hrála Věc Makropulos, Zápisky z mrtvého domu i Liška Bystrouška. Snad se tedy můžu pochlubit, že jsem to byl já, kdo uvedl Janáčka do Londýna.

Nezatoužil jste po další návštěvě Janáčkovy vlasti?
V desetiletí po únoru 1948 bylo pro lidi ze Západu téměř nemyslitelné sem jezdit. Přijel jsem až na počátku 60. let do Brna studovat Janáčkovy originální rukopisy. Dostal jsem na to dokonce malé stipendium od české vlády. Mimo jiné se mi tehdy podařilo objevit řadu chyb v opisech i tiskovinách s jeho partiturami.

Kde se tam vzaly chyby?
No, problém byl v Janáčkově poněkud osobitém přístupu k zápisu skladeb. Měl velmi nejasný, chvílemi až nedbalý rukopis, navíc si i notovou osnovu kreslil sám, takže někdy nebylo vůbec zřejmé, kde která nota leží, jestli na lince nebo pod ní. Takže při přepisech se pak chyby snadno vyskytly. Revidoval jsem pak Janáčkovy autografy pro nové vydání Káti Kabanové, Věci Makropulos, Zápisků z Mrtvého domu i Její pastorkyně. Při studiu jsem narazil i na rukopis Pastorkyně s retušemi, které v ní dělal Karel Kovařovic. Psal je červeným inkoustem, takže se daly snadno rozeznat. A tehdy jsem se rozhodl, že co nejdřív musím uvést Janáčkův originál bez těchto retuší. To se mi podařilo v Paříži. Originální verzi jsem používal taky při svých nahrávkách Janáčkových oper. A víte, kdy se originální verze Její pastorkyně vrátila na brněnské jeviště? Letos 21. ledna - právě v den stého výročí premiéry! Měl jsem z toho radost, vždyť poslech původní instrumentace je nesmírně zajímavý. Doufám, že budu mít příležitost ji uvést také v Praze, kde se v Národním divadle pořád ještě hraje s Kovařovicovými úpravami.

Existují rozdíly mezi českým a moravským přístupem k Janáčkovi?
Pojetí je opravdu jiné. Obecně můžu říct, že třeba orchestrální věci - Taras Bulba, Sinfonietta i další - se v Praze a Brně hrají odlišně. Hlavní rozdíl například u Tarase Bulby je v tempech. V Brně dirigoval ve dvacátých letech Tarase Bulbu František Neumann a možná byl blíž tomu, jak si to představoval sám skladatel; jenže u Janáčka je někdy dost záhadné, co vlastně měl na mysli. Například uprostřed třetí věty je pasáž, která se v Brně hraje dvakrát rychleji než v Praze, a smyčce hrají jen poloviční počet tónů, aby se přizpůsobily rychlosti dřevěných dechů. Zatímco v Praze se stejná pasáž hraje dvakrát pomaleji, a smyčce tak stihnou zahrát všechny tóny. Ten volnější pražský přístup myslím kdysi ovlivnil Talich. Ale pokud vím, Janáčkovi se líbila pražská i brněnská verze. A když já nedávno nahrával Tarase Bulbu s Českou filharmonií na CD, vzal jsem část z brněnské verze, část z pražské. Dělám to tak i jindy.

Zmínil jste své nahrávky, v průběhu let jste u nás už vydal pěknou řádku CD. V poslední době se objevilo hned několik vašich nahrávek s Českou filharmonií: Dvořákovy Symfonické variace, Scherzo capriccioso a Legendy, další dvořákovská deska s 6. symfonií, a docela nedávno janáčkovský dvojdisk s výběrem orchestrálních skladeb od operních předeher až k Tarasu Bulbovi. Nahrál jste i Janáčkovu Šárku.
Když připomínáte Symfonické variace, řeknu vám, na těch jsme se pěkně nadřeli. Původně jsem s nahrávkou nebyl vůbec spokojen a trval jsem na tom, že to nahrajeme znovu. Ale stálo to za to, nakonec jsme za tu nahrávku dostali cenu v Cannes! A na té janáčkovské desce je taky jedna zajímavost: zařadil jsem tam i Mezihry - krátké orchestrální skladbičky, jimiž Janáček dodatečně doplnil Káťu Kabanovou pro představení v pražském Německém divadle vlastně z technických důvodů. Byly zařazeny mezi dvojice výstupů v prvním a druhém dějství, aby v jejich průběhu bylo možné přestavět scénu. Při jiných představeních opery se nehrály, technicky nebyly potřeba. Ale z hudebního hlediska je to škoda. Mezihry se mi podařilo objevit v Praze a kdykoliv od té doby diriguji Káťu, vždycky je zařadím, i když technické možnosti divadla dovolí přestavbu scény i bez nich.

Stále se připomíná váš vztah k Janáčkovi, máte však hodně blízko i k dalším českým skladatelům - k Smetanovi, Martinů a jiným...
Samozřejmě, a jejich skladby diriguji často tady i ve světě. Například Mou vlast jsem dvakrát řídil na zahájení Pražského jara: poprvé těsně před revolucí roku 1988, podruhé, když komunismus díkybohu padl. Tehdy jsem měl možnost o pauze hovořit s prezidentem Havlem, dodnes na to setkání vzpomínám.

Mají o českou hudbu ve světě opravdu zájem, nebo si to tu jen malujeme?
Mají, ale ten zájem by se měl rozvíjet a taky připomínat, že česká hudba je mnohotvárná a bohatá, že nestojí a nepadá s jedním nebo dvěma jmény a s několika stále hranými skladbami. I já se snažím tento zájem povzbuzovat. Jako první hostující dirigent České filharmonie jsem vždycky na zahraničních zájezdech orchestru uváděl českou hudbu. Spolu s Schubertem nebo Beethovenem se vždycky hrál Dvořák, Smetana, Martinů. A právě letos, kdy se tady připomíná spousta významných hudebních výročí, je rok české hudby nejen v Česku, ale i jinde ve světě. Já mám v příštích dnech hned dva koncerty v Londýně, budu na nich dirigovat Glagolskou mši a Tarase Bulbu. Dá se říct, že v tomto roce se věnuji české hudbě pořád.

Působíte doma jako pedagog?
Málo a nepřímo, spíš ke mně chodí mladí dirigenti na konzultace, když je před nimi nějaký "janáčkovský" úkol. Některé jeho opery jsou opravdu složitý dirigentský oříšek. A mladí hudebníci bývají i na stáži na mých zkouškách.

Jdete tedy v Talichových stopách.
Dá se to tak říct. Možná i kvůli němu rád vidím mladé lidi na svých zkouškách. Dobře si pamatuji, že jsem se tímto způsobem hodně naučil. Trochu tím nahrazuji své pedagogické působení. Vždyť já jsme na tom dnes podobně jako kdysi Václav Talich: neměl čas na nic jiného než na dirigování - ani já ho nemám.

Kromě významných koncertů Pražského jara jste se u nás podílel jako dirigent i na jiných slavnostních příležitostech.
Dirigoval jsem třeba Dona Giovanniho při slavnostním otevření Stavovského divadla po rekonstrukci. Byl to zvláštní a moc pěkný pocit. Ale nejen z hudby a z krásného divadla, taky z mimořádné společenské atmosféry: bylo to doba brzy po pádu komunismu, zažíval jsem spolu se všemi všeobecnou radost a naději. I pro mě to byl velký okamžik.

A další nehudební zážitky?
Těch mám z častých pobytů spoustu, nezapomenu třeba na to, jak jsem se v mládí pokoušel v českých horách lyžovat. Já - Australan, kde je jedna jediná hora, způsobilá k lyžování! Musel na mě být dost legrační pohled. Moje žena vždycky uměla lyžovat daleko líp než já.

Kam chodíte v Praze nejraději na procházku?
Přece na nábřeží Vltavy. Vidím odsud Karlův most a Smetanovo muzeum a je mi fajn.

AGÁTA PILÁTOVÁ

Foto JARKA ŠNAJBERKOVÁ

Sir Charles Mackerras (1925) je titulárním dirigentem Skotského komorního orchestru a hlavním hostujícím dirigentem opery v San Francisku. Spolupracuje s řadou světových orchestrů i operních scén (mj. s londýnskou Královskou operou Covent Garden), vystupuje na prestižních hudebních festivalech, např. na Edinburském mezinárodním festivalu, kde v r. 2000 řídil Českou filharmonii. Šest let působil také jako hlavní hostující dirigent tohoto tělesa. Je ve světě uznávaným znalcem Janáčkovy hudby, ale i českých skladatelů vůbec. Také v jeho bohaté diskografii zaujímá dílo Leoše Janáčka významné místo: nahrál mj. cyklus Janáčkových oper, je podepsán pod nahrávkami desítek orchestrálních i operních děl významných skladatelů. Jeho nahrávky získaly mnoho mezinárodních cen a také osobně se mu dostalo řady poct, vyznamenání a čestných doktorátů. Kromě šlechtického titulu mu byl udělen Řád britského impéria a Řád Austrálie, v ČR Medaile za zásluhy a čestný doktorát Masarykovy univerzity v Brně.