číslo 27
vychází 21. 6. 2004

Zpět na obsah         

Tipy
Českého rozhlasu


Čtvrtek 1. 7. 2004 Český rozhlas 6 - 20.10 hodin

Příběh nenapravitelného humanisty a Husákova vězně Rudolfa Battěka
1. a 2. část

Životní příběh Rudolfa Battěka je bohatý, rušný, plný zvratů. Ale všechny důležité události spojuje jeden tah - k pravdě, k životu žitému v souladu s vlastním svědomím. I to byl důvod, proč se Rudolf Battěk stal jedním z nejpronásledovanějších odpůrců komunistického režimu v 70. a 80 .letech - strávil celkem sedm a půl let ve vazebních i trestních věznicích husákovského Československa.

V první části svého vyprávění líčí Rudolf Battěk léta svého mládí. Dětství prožil ve 30. letech na Slovensku v rodině právníka a sociálního demokrata, který se po rozpadu první republiky vrátil s celou rodinou do Čech. Zatímco otec se po válce stal členem komunistické strany, mladý Rudolf měl jiné zájmy: s přáteli podnikl dobrodružnou cestu do Polska a připravoval další pěší cestu do USA - tu však znemožnil únorový převrat. V 50. letech vystudoval, stal se ekonomem a v roce 1958 poprvé odmítl jít k volbám - byl zbaven vedoucí funkce v zaměstnání a později pracoval jako zámečník v SONP Kladno. Začal se zabývat podnikovou sociologií, byl přijat do Sociologického ústavu a v době "pražského jara" spoluzaložil Klub angažovaných nestraníků - KAN. Jako poslanec České národní rady pak napsal dopis na protest proti sovětské okupaci. Následovaly nejrůznější postihy a verdikt komunistického soudu: tři a půl roku vězení - psal se rok 1972.

Druhá část životního příběhu Rudolfa Battěka (uslyšíte 8. 7.) je věnována letům následujícím, kdy se stává zakládajícím členem VONS (Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných), vydává samizdatový časopis Dialogy a jako mluvčí Charty 77 je zatčen a podruhé vězněn, tentokrát na pět a půl roku. Po návratu spoluzakládá politické hnutí HOS (Hnutí za občanskou svobodu) a v listopadových dnech roku 1989 podepisuje ustavující provolání Občanského fóra. Tím však jeho občanská a politická aktivita zdaleka nekončí...

(h)