číslo 25
vychází 7. 6. 2004

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Ve stopách Oldřicha Janoty

Písničky z druhého břehu, Český rozhlas 2 - Praha, 19. června, 21.04 hodin

Třebaže muzikantská minulost Vladimíra Václavka a Karla Vepřeka je v mnoha směrech zcela odlišná, jejich poslední sólová alba asi osloví totožnou posluchačskou obec - sbližují je přinejmenším důraz na textovou část skladeb a zřejmý vztah obou písničkářů k tvorbě Oldřicha Janoty.

Kytarista a skladatel Vladimír Václavek je již řadu let předním představitelem české hudební alternativy, propojeným s celou řadou podobně talentovaných osobností brněnské scény. S Pavlem Fajtem či třeba s Josefem Kolšovským působil v rockovém Dunaji, s výtvarníkem Vladimírem Kokoliou ve skupině E, hned několik pozoruhodných seskupení vytvořil s Josefem Ostřanským (Domácí lékař, Rale) a výrazně se podílel i na možná nejlepším albu Ivy Bittové Bílé inferno. Václavek je navíc velmi pracovitý hudebník. Vedle aktivit v souběžně působících formacích V.R.R.M. a Klar, jichž je zásadní součástí, se po deseti letech rozhodl navázat také na svůj sólový debut a připravil komorní album devíti "písní nepísní", složených na texty básníků Reynka, Lorcy, Přidala i svých vlastních. Album je to vskutku "sólové", autor je tu nejen kytaristou, ale také zpěvákem či hráčem na perkuse. Ve studiu se však nakonec zcela neizoloval, vypomoci mu přišli například Peter Binder (elektrická kytara), Jaromír Honzák (kontrabas) či Marcel Bárta (saxofon), kteří nahrávky ve vkusné míře zdramatizovali. Na první poslech nenápadné písničky, jejichž kontury jako by zvolna rýsovala protagonistova typická minimalistická kytara, se vyznačují zvláštní lenivou atmosférou, zklidňují a harmonizují - asi tak, jako prohlídka fotogalerie Václavkových koček v neméně konejšivě působícím bukletu.

Bývalý kulisák, učitel, řidič sanitky a od roku 1992 redaktor Českého rozhlasu Karel Vepřek začínal s hudbou na přelomu 70. a 80. let, kdy zpíval písně Merty, Kryla, Hutky i Janoty a začínal se skládáním vlastních. Koncem 80. let založil kapelu Chudák paní Popelková, z níž se později stal doprovodný soubor Svatopluka Karáska Pozdravpámbu, zatímco Vepřek založil další kapelu Lyrika Putyka s repertoárem čerpajícím z jeho debutového alba Nebe dokořán. Dnes Vepřek vystupuje jak s kapelou, tak sólově nebo v triu s flétnistkou Kateřinou Linhartovou a kytaristou René Pařezem. S nimi natočil i nové album Artinodhás (pozpátku "sáh do nitra"), přinášející janotovsky meditativní skladby s texty samotného zpěváka a kytaristy, který však daleko častěji "jen" zhudebňuje básně Pavla Kolmačky a Bohuslava Reynka. Také Vepřekovy písně nikam nespěchají, vyžadují soustředěného posluchače - a takového pak odmění.

MILAN ŠEFL

(Vladimír Václavek: Písně nepísně. CD, 58 minut. Vyd. Indies Records, 2003.
Karel Vepřek: Artinodhás. CD, 50 minut. Vyd. Indies Records, 2004)

Písně z nových alb Vladimíra Václavka a Karla Vepřeka si můžete poslechnout v sobotu 19. června po 21. hodině na ČRo 2 - Praha.