číslo 22
vychází 17. 5. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 29.května 16.04 hodin

Zadáno pro herce Pavla Lišku

Pavel Liška hrál nejen v Návratu Idiota, ale také v PupenduPrvně jsem Pavla Lišku viděl, když s partou spolužáků z JAMU hrál na Šumavě komedii s kočovným divadlem. Podruhé v hlavní roli filmu Návrat idiota, potřetí jako vodníka v Lucerně v Národním divadle. Narodil se v Liberci, tak jako Vlasta Burian. Snad proto má smysl pro humor a zejména mezi mladými se stal populární. - "Nestal, teprve si jméno získávám," oponoval a hned se omluvil, že neumí poskytovat rozhovory a proto se tomu vyhýbá. "Mám z takových rozhovorů osypky, protože nedovedu dát dohromady souvislou větu." Ovšem větu o tom, že neumí dát dohromady větu, pronesl velmi plynule.

"Co vám mám říkat, já jsem ještě v páté třídě chtěl být hudebním skladatelem a to už jsem byl ve věku, kdy bych měl mít rozum. Napsal jsem svůj sen do dotazníku, čím bych chtěl být. A učitelka se ptala: ?Ty na něco hraješ???- ?Ne, proč?? divil jsem se. Později jsem psal kýčovité básně."

"Ale hercem jste se stal. Udělejte mi idiota," poprosil jsem v zápětí velmi naléhavě. A Pavel Liška si z dlaní udělal oslí uši, zašklebil se a vydal několik nesouvislých zvuků. Určitě gesto, které rozhlasoví posluchači ocení. "Ne, vážně. Já jsem měl štěstí, že je tady nová generace režisérů a ti mají zájem o takové herce, jako jsem já. Například Saša Gedeon."

"Ale štěstí samo o sobě nic neznamená," namítl jsem úplně stejně, jako kdysi Františku Filipovskému, který mi také říkal, že měl hlavně štěstí, štěstí a štěstí. A také jsem si vzpomněl na paní Stellu Zázvorkovou, která mi nedávno vyprávěla, jak jí režisér Miloš Forman jednou tvrdil, že ze všeho nejdůležitější je mít štěstí.

"No, říká se, že herec musí mít tři věci: talent, píli a štěstí. A já si opravdu myslím, že u mě převládá právě štěstí, protože pilný rozhodně nejsem. Začnu něco dělat až tehdy, když mi teče do bot a hrozí ostuda."

"Ale bez talentu by vám ani ono údajné štěstí nepomohlo natočit několik dobrých filmů."

Odpovědí bylo pokrčení ramen. Gesto, které opět vynikne zejména v rozhlase. Přesto vám poslech pořadu Zadáno pro Pavla Lišku doporučuji. Sice všechna jeho gesta neuvidíte, ale i tak je setkání s tímto hercem zajímavé. Jak také jinak, když má štěstí.

VLADIMÍR BERNÁŠEK