číslo 21
vychází 10. 5. 2004

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Sobota 22. 5. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Gratulace Miladě Šubrtové

Sopranistka Milada Šubrtová, dlouholetá sólistka opery Národního divadla v Praze, zůstává v povědomí diváků a posluchačů jako nezapomenutelná Krasava nebo Taťána a především jako ideální Rusalka. Ačkoli jedinečně vynikala v lyricko-dramatickém oboru, její schopnosti byly ještě větší.

Milada Šubrtová představuje typ skutečné operní primadony, první dámy operního souboru, jaký znalo 19. století, který ale postupně vymizel. Spojovala velký hlas s koloraturní pohyblivostí, což ji speciálně předurčovalo k interpretaci dramatických rolí vyžadujících brilantní pěveckou techniku. V takovém repertoáru zahájila svou kariéru ve Velké opeře 5. května v Praze, ale po začlenění této scény do Národního divadla se musela několik let spokojovat s malými úlohami, až potom jako Anička v Čarostřelci, Ludiše v Braniborech a zejména vítězstvím v mezinárodní pěvecké soutěži Pražského jara v roce 1954 se prosadila v operním souboru na čelné místo.

Přestože výrok poroty oceňoval její "bohatě vybarvený, krásný, poněkud zaostřený, ohromně nosný a průrazný dramatický koloraturní soprán" a "ušlechtile svítivé výšky i v pianissimu", neobyčejné nadání Milady Šubrtové zejména pro italskou a francouzskou operu její mateřská scéna neuměla anebo nechtěla plně využít. Díky rozhlasu si můžeme jednu z úloh tohoto okruhu přiblížit: je to Leonora ve Verdiho Trubadúrovi na nahrávce pořízené pražským studiem roku 1955, kterou v digitální rekonstrukci rozhlas vysílá k poctě významného životního jubilea paní Milady Šubrtové.

MILAN POSPÍŠIL