číslo 21
vychází 10. 5. 2004

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.10

Po stopách tří mušketýrů

Jsme na náměstí Vosges a naše průvodkyně Agnes si vzala do hlavy, že budeme pátrat po místech, kde žila Mylady. Chodíme po stopách Tří mušketýrů, v Paříži ostatně najdete řadu míst, kde se příběhy mušketýrů odehrávaly. Alexandr Dumas napsal slavný román, který měl později ještě dvě pokračování a dočkal se i mnoha knižních vydání. V současné době Francouzi obdivují novou verzi s ilustracemi Adolfa Borna. Román byl také mnohokrát zfilmován, nejznámější a zřejmě nejlepší verze je z roku 1973 se skutečně hvězdným obsazením.

Známé mušketýrské heslo "Jeden za všechny - všichni za jednoho" objevíte na desce v rue de Renard, v blízkosti radnice, ale musíte se pozorně dívat.

To už se ale přesouváme do míst, kde mušketýři trávili nejvíc času. Agnes považuje toto náměstíčko, kde dnes bydlí například herečka Catherine Deneuveová, za své oblíbené místo. "Ano, mám ráda hlavně St. Suplice. Najdete tu řadu ulic, o nichž Dumas píše, mnoho soubojů proběhlo právě tady. Potkáte tu hodně turistů, já sama už jsem tady několikrát prováděla," říká Agnes. Hned u kostela začíná rue Ferou, kde bydlel d'Artagnan, a i další mušketýři žili nedaleko - v rue Servandoni, která je hned za rohem, bydlel Aramis.

Adolf Born: Tři mušketýřiChodíme úzkými uličkami, dostaneme se až k Lucemburské zahradě a představujeme si, jaké to tady muselo být, když tu mušketýři sváděli šermířské souboje s kardinálovými ozbrojenci. Právě postava kardinála je podle Agnes nejvěrohodnější. "Ano, je to určitě Richelieu, v románu sice hraje možná trochu druhořadou roli, určitě není hlavním hrdinou, ale v porovnání s prameny, které jsou k dispozici, je postavou nejvěrohodnější. Mušketýři jsou možná příliš idealizovaní, jejich postavy jsou hodně romantické," říká Agnes. Alexandr Dumas jí učaroval už na střední škole, a tak se začala zajímat o všechny jeho romány, zvláště o Královnu Margot. Ale více ji zajímají mušketýři. Je členkou jejich asociace a na Sorbonně, kde studuje, vypracovala ročníkovou práci - jakýsi pařížský místopis tří mušketýrů. Agnes svou prací tak žila, že se do mušketýrů platonicky zamilovala. A koho z nich má nejraději? "Určitě Athose, to je postava, která je mi nejbližší. Má noblesu, je inteligentní, nechybí mu smysl pro humor. Opravdu, je to chlap," dodává Agnes zasněně.

Vypadá to, že to myslí opravdu vážně. A trochu ji podezírám z toho, že se ulicemi Vaugirard, Ferou či kolem kostela St. Sulpice prochází jen kvůli naději, že Athose opravdu jednou potká.

JAN ŠMÍD